Hlavní obsah

Skupinu PPF řídí čtyřčlenný výbor. Jednání se účastní Renáta Kellnerová

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Skupina PPF měsíc po nečekaném úmrtí svého majitele upravila řídicí strukturu. Klíčová rozhodnutí projednává nový čtyřčlenný řídicí výbor. Jeho zasedání se pravidelně účastní i vdova po Petru Kellnerovi Renáta.

Článek

Řídicí výbor PPF vznikl v dubnu, necelý měsíc po Kellnerově tragickém odchodu. Jeho členy jsou oba minoritní podílníci PPF – Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Dále finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý, který zastupuje zájmy Kellnerových dědiců – vdovy a čtyř dětí.

Jak jsou ve výboru rozděleny úkoly? Bartoníček kromě vrcholové role zodpovídá za telekomunikační aktiva a biotechnologie. Duvieusart, zvaný ve firemní hantýrce „Džejpí“, řídí splátkovou skupinu Home Credit. Brzobohatý má hlavně na starosti probíhající fúzi Air Bank s bankou Moneta. Jirásková pak z titulu své manažerské funkce zodpovídá za finanční kondici impéria.

Řídicí výbor je oficiálně k ruce nového nejvyššího šéfa skupiny Bartoníčka. „Výbor je poradním orgánem CEO Ladislava Bartoníčka, a z logiky věci se zde tedy nyní diskutují zásadní byznysová rozhodnutí skupiny PPF,“ uvedl bez dalších detailů tiskový mluvčí PPF Leoš Rousek.

Bartoníček převzal řízení veškerých aktiv skupiny včetně funkce CEO v mateřském nizozemském holdingu PPF Group N.V. prakticky hned po Kellnerově smrti. Volba nástupce v čele firmy byla předem jasná. Bartoníček patří v PPF ke služebně nejstarším, navíc si s Kellnerem byli osobně blízcí.

„My jsme nikdy explicitně neřešili tuto situaci, ale byla jasná dohoda, kdyby bylo z nějakého důvodu třeba, že to budu já,“ řekl Bartoníček v nedávném rozhovoru pro SZ Byznys.

Bartoníček ale ani tak nemá v řízení PPF volné ruce a bude muset stanoviska svého nově zřízeného poradního orgánu respektovat. Hlavní slovo ve společnosti totiž zůstává na Kellnerově rodině, která zdědí téměř 99 procent akcií PPF.

Vlivná paní Renáta

Podle informací SZ Byznys na pravidelné týdenní schůze řídicího výboru dochází také vdova Renáta Kellnerová. Členkou řídicího výboru není, právě ona ale má mezi dědici hlavní slovo.

Majitel PPF zemřel bez závěti. A tak pozůstalost, jejíž výši časopis Forbes vypočetl na 293 miliard korun, zdědí manželka a čtyři děti: syn Petr z Kellnerova prvního manželství, dcera Anna a její dvě nezletilé sestry.

Jak přesně se mezi tuto pětici rozdělí účasti v PPF, není známo. Mluvčí ani šéfové skupiny se nechtějí k dědickému řízení a záležitostem rodiny vyjadřovat. Vypořádání dědictví také ještě potrvá řadu měsíců.

Zdroje obeznámené s vlastnickou strukturou impéria se však shodují, že Renáta Kellnerová získá bezpečnou kontrolu nad více než polovinou jmění po zesnulém manželovi.

Dvorní právník

Za správu rodinného majetku je zodpovědný Tomáš Brzobohatý – člen řídicího výboru, někdejší spoluzakladatel advokátní kanceláře Brzobohatý, Brož & Honsa (dnes BBH), což je dvacet let dvorní právní firma PPF.

Brzobohatý po celou tu dobu patřil k nejdůležitějším Kellnerovým lidem. V určitých obdobích figuroval i v řídicích funkcích. Léta byl šéfem PPF Investments, firmy, která spravovala důležitá Kellnerova aktiva v Rusku. Kolem roku 2006 se jeho jméno přestalo v oficiálních prezentacích skupiny objevovat, i tak ale vlivný právník pro PPF stále pracoval.

„Podílel se na většině rozhodujících dealů. Zatímco Kellner transakce a obchody vymýšlel, Brzobohatý řešil, jak je technicky a právně udělat,“ líčí pro SZ Byznys zdroj z PPF.

Brzobohatý má kromě respektu, který si v PPF vydobyl, také blízký osobní vztah ke Kellnerově rodině. Nepochybně se těší velké důvěře dědiců, a v řídicím výboru má tak důležité slovo.

Osobní účast Renáty Kellnerové na jednáních výboru ale svědčí o tom, že se klíčová dědička o manželův odkaz hodlá starat také sama. Vdova ostatně není na centrále skupiny v pražských Dejvicích žádným nováčkem. S Kellnerem se kdysi seznámila, když do firmy přišla jako uchazečka na pracovní pohovor. Trávila s ním řadu rozhodujících měsíců v Rusku, když tam rozjížděl svou první velkou zahraniční expanzi. Vždycky měla v sídle PPF vlastní kancelář. V posledním období se tu starala o rodinnou dobročinnou nadaci.

P. K. junior

O aktivní podíl na rozhodování v PPF se může časem přihlásit také jediný Kellnerův syn. Petru Kellnerovi mladšímu bude napřesrok 30 let. Vystudoval ekonomii, v PPF před časem dokonce rok praktikoval. Dnes žije ve Španělsku a buduje tu vlastní byznys ve zdravotnictví. S nevlastní matkou i sestrami má prý ale dobrý vztah a je plnohodnotným členem rodinného klanu.

„Petr je chytrý, šikovný, introvertní mladík. Velmi podobný svému otci,“ řekl o juniorovi v dubnovém rozhovoru pro Deník N František Dostálek, letitý Kellnerův spolupracovník, šéf dozorčí rady mateřského holdingu PPF Group N.V.

Junior se podle Dostálka o byznys velmi zajímá. V zahraničí žije a podniká hlavně proto, že „pracovat se jménem Petr Kellner v Česku by bylo velmi obtížné“. Dostálek si dovede představit, že by měl Petr Kellner mladší zájem na převzetí otcova byznysu. „Podle mě jsou teď ve hře všechny varianty,“ uvedl.

Křetínský? Zřejmě ne

Dalším členem rodiny, který může časem do rozhodování o PPF zasahovat, je Kellnerova nejstarší dcera Anna. Hlavním životním zájmem špičkové sportovkyně je sice jezdectví, do hry o PPF se však přes ni může zapojit její životní partner Daniel Křetínský.

Ambiciózní manažer a dealmaker, tvůrce nadnárodního holdingu EPH a podle Forbesu třetí nejbohatší Čech, je považován za jednoho z mála českých byznysmenů schopných řídit impérium po Kellnerovi.

Křetínský má pro převzetí této role řadu předpokladů. PPF zná, spolu s jejím zesnulým šéfem občas pracovali na společných projektech. Podobně jako Kellner mnohokrát prokázal předvídavost, schopnost osobitého myšlení, odvahu k netradičním postupům i ke hře na globálním hřišti.

Křetínskému se však do převzetí kormidla v PPF podle lidí obeznámených se vztahy v rodině příliš nechce. Má vlastní komplikovaný byznys, nikdy se nevěnoval finančním trhům, jeho vlastní zahraniční expanze míří do západní Evropy, tedy přesně opačným směrem, než jakým dvacet let expandovala PPF. A tak se jeho aktivní účast ve hře o kellnerovské dědictví nyní příliš nečeká.

Jednotný hlas

Pro budoucnost PPF bude nejdůležitější, zda se členové rodiny shodnou v pohledu na další vývoj obřího holdingu, jehož finanční část se během covidové krize dostala do nejtěžší fáze své historie. Vedení má před sebou řadu důležitých rozhodnutí.

V první řadě je tu projekt spojení Air Bank s bankou Moneta a vytvoření největšího tuzemského hráče na českém bankovním trhu. Dále musí šéfové zvolit další strategii ve splátkovém impériu Home Credit, jež během covidové pandemie drasticky zhublo.

Čeká je také konsolidace firemních aktiv v oboru telekomunikací i e-commerce a hledání optimálních variant jejich financování. A pak je tu práce na nutné změně obrazu PPF, která má doma image tajuplné, uzavřené firmy s problematickou minulostí.

Zatím se ale zdá, že tato řešení nebudou komplikovat rodinné rozepře ani neshody mezi klíčovými akcionáři. Alespoň se podle zdrojů z vedení skupiny takové scénáře nerýsují. Stále prý platí, co řekl před třemi týdny Ladislav Bartoníček v rozhovoru pro SZ Byznys: „Máme s rodinou shodu. Na projektech, které běží, se nic nemění. Co se chodu PPF týče, tak vůle rodiny je, abychom naplňovali Petrův odkaz.“

Reklama

Doporučované