Hlavní obsah

Skutečně roste vliv muslimských komunit v Británii? Petr Hampl šíří nepravdy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Sociolog Petr Hampl na svůj twitterový účet napsal tvrzení o udělování azylů ve Velké Británii. Podle něj se Británie přiznala, že o udělování azylů nerozhodují britské úřady, ale vůdci muslimské komunity. Tato informace není pravdivá. Britská vláda žádné takové stanovisko nevydala. Udělování azylů je navíc plně v kompetenci ministerstva vnitra a soudů. Ani na jednu z institucí britská muslimská komunita vliv nemá.

Článek

Podle vyjádření, které Petr Hampl poskytl redakci, se svým tweetem obrací ke kauze pákistánské křesťanky Asie Bibiové, které Británie odmítla poskytnout azyl ve zrychleném procesu. Bibiová byla v minulosti vězněna pákistánskou justicí za rouhání. Nyní je propuštěna na svobodu, ale čelí ohrožení od místní radikální části muslimské komunity.

Proč tedy britská vláda odmítla poskytnout Bibiové azyl? Podle dostupných informací z důvodu zvýšeného bezpečnostního rizika. V tomto smyslu se vyjádřil i Wilson Chowdrhy, zástupce Britské pákistánské křesťanské asociace. „Británie byla Bibiové nápomocná, ale odmítla poskytnout azyl z důvodu potenciálních nepokojů, útoků na ambasády či civilisty,” poznamenal pro server The Telegraph.

Co se týče postoje muslimské komunity k problematice Asii Bibiové, vyjádření poskytl pro The Huffington Post muslimský poslanec z Birminghamu Khalid Mahmood. Konstatoval, že vztahy mezi britskými muslimy a pákistánskými křesťany jsou obecně dobré. Existuje podle něj pouze malá skupina extremistů, která by s poskytnutím azylu mohla nesouhlasit. „Bylo by chybné předpokládat, že britská muslimská komunita je zaujatá nebo nenávidí pákistánské křesťany,” uvedl.

Případným poskytnutím azylu Asii Bibiové se nyní podle slov jejího právníka Sajfula Malooka zabývá Nizozemsko. V současné době je Bibiová ukryta na území Pákistánu pod ochranou místní vlády.

Reklama

Doporučované