Hlavní obsah

Skutečný příběh šarlatána: Vyléčil 5 milionů lidí, skončil v kriminále

Záhady Josefa Klímy z 27. srpna 2020: Skutečný příběh šarlatána. Vyléčil 5 milionů lidí a nakonec skončil v komunistickém kriminále.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česká televize odvysílala ceněný film režisérky Agnieszky Hollandové „Šarlatán“. Jako předloha jí posloužil život muže, který je dnes sice zapomenut, ale kdysi ho znala celá republika. Tohle je jeho skutečný příběh.

Článek

Jan Mikolášek byl za první republiky i po válce velmi známý léčitel. Léčil filmové hvězdy, jako byl Hugo Haas, ale i prominenty režimů, které se v republice střídaly. Za války léčil dokonce i třetího muže třetí říše Martina Bormanna. Upadl sice kvůli tomu po válce do nemilosti, ale protože zachránil komunistickému prezidentovi Antonínu Zápotockému nohu postiženou snětí, dostalo se mu ochrany z nejvyšších kruhů.

Jenže po Zápotockého smrti se nad ním stejně stáhly mraky. Byl označen za šarlatána, postaven před soud a skončil ve vězení.

Film Agnieszky Hollandové se ovšem v řadě motivů od skutečného života slavného léčitele odchyluje.

Byl opravdu homosexuál? Opravdu ho obvinili z vraždy? Opravdu bojoval s vnitřním démonem, který jako by vyrovnával statisíce pacientů, jimž pomohl?

Tyhle otázky zaujaly Josefa Klímu už před časem, když dostal nabídku převést filmový scénář Marka Epsteina do knižní podoby. Proto také natočil reportáž o tom, jaký Jan Mikolášek opravdu byl. Přesvědčte se v úvodním videu.

Reportáž z pořadu Záhady Josefa Klímy jsme zveřejnili už na konci roku 2019.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované