Hlavní obsah

Skútry řádily v Krkonoších. Rozjezdily nejcennější místa národního parku

Foto: KRNAP

Správci parku jezdce ještě předtím, než je zadrželi, vyfotografovali.

Reklama

Nového sněhu si vyrazila užít parta jezdců na terénních motocyklech se sněžnými pásy do nejcennějších partií Krkonošského národního parku. V cíli na ně čekali policisté. Čeká je správní řízení.

Článek

„Projeli prakticky celé Krkonoše, rozjezdili ty nejcennější lokality národního parku. Hrubě narušili ochranu 1. zóny Krkonošského národního parku a ohrožovali mimo jiné i hnízdiště sokola stěhovavého a zimoviště tetřívka obecného,“ řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

„V průběhu celého dne nám na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP volali zoufalí a rozčílení boudaři i místní obyvatelé, kteří hlásili pohyb této skupiny. Ani otrlí strážci dosud nic takového nezažili. Sociální sítě zaplnily fotografie a videa lidí, kteří se s nimi na cestách setkali. Strážci s policisty jednoho přestupce zastihli u Luční boudy,“ dodal mluvčí krkonošského parku Radek Drahný.

Ve spolupráci s policií se pak zbytek skupiny podařilo zajistit v okamžiku, kdy se svou jízdou končili a přijížděli na parkoviště. Správa KRNAP se všemi zahájila správní řízení. Zároveň předala podnět policii pro podezření z porušení podmínek nouzového stavu a zákazu překračovat státní hranici.

„Na čerstvý sníh vyrazili i mnozí lyžaři, kteří si z nejpřísněji chráněných lokalit Krkonoš – z Kotle a Obřího dolu – vytvořili lyžařský areál. I v tomto případě shromažďujeme důkazy pro zahájení správních řízení,“ upřesnil Drahný.

Pokuty, které pachatelé přestupků dostávají, nejsou příjmem Správy KRNAP. Polovina jde obci, na jejímž katastru se přestupek stal, a druhá polovina jde Státnímu fondu životního prostředí, který zajišťuje financování projektů jako například Zelená úsporám či Dešťovka.

Reklama

Doporučované