Hlavní obsah

Izrael má data o účinnosti první dávky vakcíny. Hlásí dobrou i špatnou zprávu

Foto: Profimedia.cz

Očkování zástupce ultraortodoxních židů v Jeruzalémě.

Reklama

Izrael má první data vypovídající o účinnosti vakcíny od Pfizeru po podání jediné dávky. Výsledkem je nadějná zpráva, že dávka zpomaluje riziko šíření viru o 50 %. Nemálo očkovaných ale na druhou stranu vakcína neochránila.

Článek

Očkovací „rychlík“ Izrael tento týden zveřejnil zajímavá data o efektivitě vakcíny firem Pfizer a BioNTech po podání první ze dvou dávek. Izrael je podle The Times of Israel získal od stovek tisíc lidí, co už mají první polovinu očkovacího procesu za sebou. Výsledky analýzy tamní ministerstvo zdravotnictví prezentovalo jako předběžné.

Vyplývá z nich jedna nečekaně dobrá zpráva. V období do 14 dnů po aplikaci první dávky totiž podle dat vakcína u daných jedinců snižuje riziko přenosu covidu-19 o celých 50 %. Podle vysoké úřednice ministerstva zdravotnictví Sharon Alroy-Preisové tento závěr vychází ze srovnání výsledků koronavirových testů lidí, kteří vakcínu už dostali a kteří nikoliv.

Co to znamená? Jde minimálně o signál, že vakcína od Pfizeru nechrání jen před propuknutím nemoci s příznaky, ale i před samotnou infekcí, a tudíž i dalším šířením viru očkovanými. A to je velká věc. Otázka, jestli vakcína funguje i jako prevence šíření viru očkovanými na další lidi, nebo „jen“ jako obrana proti horšímu průběhu nemoci, totiž dlouhodobě patří mezi ty nejpalčivější a nikdo ji ještě nedokáže spolehlivě zodpovědět. 50procentní účinnost už po první dávce u vakcíny Pfizeru dává přinejmenším velkou naději, že to bude fungovat.

V izraelských médiích se objevila i další odlišná čísla vztahující se k této otázce. Kromě ministerstva je zveřejnila i největší zdravotní pojišťovna Clalit, podle níž se šance infekce po 14 dnech od první dávky snížila na 33 %, druhá největší pojišťovna Maccabi mluví naopak o 60 %.

Alroy-Preisová k tomu ještě podotkla, že ve skutečnosti definitivně nelze možnost dalšího přenosu koronaviru vyloučit ani u těch, kteří nejsou infikováni. Může se tak podle ní stát v případě, že se virus člověku drží v jeho nosní sliznici. Odtud ho může teoreticky přenést na další lidi, aniž by se virus uchytil v jeho těle a reálně došlo k infekci. Takový přenos ale zůstává neprozkoumán a ve srovnání s infikovaným jedincem nemusí mít velký význam.

17 % těžkých případů očkování dostalo

Kromě dobré zprávy o pravděpodobné efektivitě jediné dávky vakcíny ve zpomalení šíření viru Alroy-Preisová zmínila i jednu méně radostnou statistiku. „17 % těžkých případů, jež jsme dnes přijali, celkem 180 lidí, jsou lidé, kteří už dostali první dávku vakcíny,“ oznámila v úterý novinářům.

Svědčí to o tom, že lidé by měli i po první dávce vakcíny být obezřetní a raději se držet oficiálního stanoviska společnosti Pfizer. Ta uvádí, že její vakcína dosáhne své maximální účinnosti ochrany před závažným onemocněním v hodnotě 95 % až po zhruba jednom týdnu od podání druhé dávky vakcíny.

Obzvlášť zajímavá jsou tato data jistě i pro vládu Velké Británie, která se už před časem rozhodla pro strategii zajistit raději nejprve částečnou imunitu z jedné dávky více lidem než řádně proočkovat dvěma dávkami menší počet lidí. Podobnou strategii zvažovala například i Belgie.

O tématu jsme podrobněji psali už dřív:

Izrael je ve světě suverénní jedničkou v rychlosti očkování podle přepočtu na obyvatele. Vakcínu už tam dostalo podle premiéra Benjamina Netanjahua asi 20 % 10milionové populace. Z neohroženější skupiny lidí starších 60 let nebo se zdravotními rizikovými faktory se to už týká dokonce 73 % lidí.

Židovský stát je ale od minulého pátku zavřený v ještě přísnějším lockdownu, než byl vyhlášen v prosinci. Denní čísla mrtvých a nakažených dosahují velmi podobných hodnot jako při posledním vrcholu, tedy loni v září a říjnu. List Times of Israel podotýká, že i přes raketové očkovací tempo podle zdrojů z vládní expertní skupiny bude cesta z lockdownu „ještě trvat“.

Reklama

Doporučované