Hlavní obsah

„Skvělý den pro vědu a lidstvo.“ Nová vakcína má 90procentní účinnost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vakcína, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, je z 90 procent účinná při prevenci výskytu koronaviru u lidí. Výrobci mluví o milníku.

Článek

Třetí fáze studie firmy Pfizer zahrnovala celkem 43 538 účastníků, kdy každý z nich dostal dvě dávky vakcíny, či placeba. Do 28 dnů od podání daných látek byla většina ze zapojených chráněna před virem, informovala stanice Sky News.

Z celkového počtu účastníků se koronaviru neubránilo pouze 94 lidí. Během výzkumu také nevznikly žádné vážnější problémy, které by vyvolaly obavy, informovala farmaceutická firma v průběhu pondělního dne.

„Dnešek je skvělým dnem pro vědu a lidstvo. První soubor výsledků třetí fáze naší studie poskytuje počáteční důkazy o schopnosti dané vakcíny zabránit covidu-19,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

„Dnešními novinkami jsme o významný krok blíže k tomu, abychom lidem na celém světě poskytli tolik potřebný průlom, který by pomohl ukončit tuto globální zdravotní krizi,“ dodal Bourla. „Vzhledem k tomu, že jsme uprostřed druhé vlny a mnozí z nás podstupují lockdown, si ještě více vážíme toho, jak důležitý je to milník na naší cestě k ukončení této pandemie a ke znovuzískání pocitu normality pro nás všechny.“

Americko-německá vakcína je jednou z mnoha, které se vyvíjejí po celém světě a snaží se ukončit globální pandemii, jež trvá už několik měsíců. Společnosti tvrdí, že do konce roku 2020 mohou dodat 50 milionů dávek, a do konce roku 2021 dokonce 1,3 miliardy.

Vědecký zpravodaj Sky News Thomas Moore uvedl, že nově zveřejněné výsledky výzkumu „překračují očekávání mnoha vědců“.

Reklama

Doporučované