Hlavní obsah

Slabší tornádo zřejmě ničilo domy i na Lounsku, škody v desítkách milionů

Foto: Ohře Media, Seznam Zprávy

Tornádo ve čtvrtek strhávalo střechy i v obcích na jih od Podbořan na Lounsku.

Reklama

Živel napáchal menší škody než na jižní Moravě a nevyžádal si zranění. Bouře zasáhla hlavně obce Stebno a Blatno. Podle meteorologa šlo pravděpodobně o tornádo o síle 1 nebo 2 v pětibodové stupnici.

Článek

Hodonínsko a Břeclavsko nebyly ve čtvrtek jediným místem v Česku, kde řádilo tornádo.

Silný rotující vítr ničil střechy a vyvracel stromy také na jihu lounského okresu, hlavně v obcích Stebno a Blatno. Podle dostupných informací tam nikdo nebyl zraněn.

„Desítky hasičských jednotek pracovaly v průběhu noci na odstraňování škod. Celkem jsme v této oblasti zasahovali asi u třiceti událostí,“ uvedl Petr Pelikus z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

„Zranění nejsou, ale škody jsme napočítali předběžně na 80 milionů korun. Jsou tu popadané střechy, pobořené stodoly nebo elektrické vedení, kroupy rozbily okna,“ řekl Seznam Zprávám Miroslav Brda, starosta městečka Kryry, pod které spadá i postižená vesnice Stebno.

V pátek dopoledne tam pokračovaly práce na odstraňování padlých stromů, aby se zprůjezdnily silnice. „Odklízení bude podle mého odhadu pokračovat ještě týden až deset dnů,“ dodal starosta.

Více než deset poškozených střech napočítali také v nedaleké vesnici Blatno. Z toho tři jsou podle starosty Václava Beneše na obecním majetku. „Správa údržby silnic odklízí stromy, do prací se zapojilo mnoho dobrovolníků,“ řekl starosta.

Meteorologové zatím vysloveně nepotvrdili, že v regionu jižního Podbořanska řádilo skutečné tornádo. Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v pátek vyrazili na místo a chtějí nejdříve zmapovat situaci.

+6

Podle Radka Tomšů, který vede skupinu operativní meteorologie na pobočce ČHMÚ v Ústí nad Labem, je ale pravděpodobné, že o tornádo šlo, a to na stupnici jedna nebo dvě z celkem pětistupňové škály (na jižní Moravě byl stupeň čtyři).

„Z dostupných záběrů to vypadá, že se tornádo vyskytlo. Za normálních okolností by to byla velice zajímavá událost. Vzhledem k tomu, co se stalo na jižní Moravě, ale pochopitelně zapadla,“ uvedl meteorolog pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované