Hlavní obsah

Šlachta míří do politiky. Spolu s ním i jeho klíčoví detektivové

Foto: Seznam Zprávy

Detaily svého politického angažmá představí exšéf ÚOOZ příští středu. Podle zjištění Seznam Zpráv bude jedním z jeho hlavních témat boj proti korupci, klientelismu či střetu zájmu.

Reklama

Bývalý šéf antimafiánského útvaru plánuje volby do Poslanecké sněmovny v čele nově se rodícího občanského hnutí. Jeho klíčovým „stranickým“ parťákem bude exdetektiv, který v roce 2013 ťukal na dveře Jany Nagyové.

Článek

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta se vydává do politiky. Někdejší dlouholetý vyšetřovatel se chystá založit občanské hnutí, se kterým hodlá kandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

Šlachta, který od policie odešel v roce 2016 kvůli tehdy kritizované policejní reorganizaci, zatím nechce dění kolem jeho budoucí politické dráhy komentovat. V týdnu pouze rozeslal pozvánku na tiskovou konferenci, na které příští středu oznámí svůj plán.

Seznam Zprávy však nyní zjistily další podrobnosti ke Šlachtovým politickým záměrům. Hnutí by mělo klást důraz na protikorupční rétoriku, která bude odkazovat na jeho dosavadní práci – tedy muže, který vedl detektivy v několika velkých korupčních případech. Tím nejznámějším je případ Nagygate za vlády Petra Nečase.

Název? Možná Přísaha

Šlachta bude hlavní tváří svého hnutí, o jehož názvu se spekuluje. Nejpravděpodobnější variantou však dle zdrojů redakce je pojmenování Přísaha. Napovídá tomu skutečnost, že Šlachta loni na jaře sepsal s novinářem Josefem Klímou knižní rozhovor, který nesl název Třicet let pod přísahou.

Tvářemi Šlachtova hnutí budou i někteří jeho blízcí lidé a kolegové z éry Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (Šlachta jej vedl v letech 2008 až 2016): Tomáš Sochr a Jiří Komárek.

Mimochodem, detektiv Sochr byl tím, kdo zabouchal na dveře Jany Nagyové (dnes Nečasové) s tím, že ji policie zatýká, jak Sochr popisoval v loňském rozhovoru pro Seznam Zprávy. Absolvent Akademie FBI je dlouholetou pravou rukou Šlachty, oba službu opustili, následně pracovali pro Celní správu (do roku 2019) a v posledním roce objížděli republiku v rámci debat o Šlachtově knížce.

Právě při této roadshow, která byla v různých kulturních domech a knihovnách napříč regiony hojně navštěvována, uzrála ve Šlachtovi myšlenka vydat se do politiky.

Na začátku ledna založil protikorupční spolek Napřímo. Mimo jiné z důvodu, aby na jeho IČO mohl zavěsit transparentní účet, na který bude moci v počátcích svého hnutí střádat finanční příspěvky od podporovatelů. Po konci u policie a Celní správy Šlachta politické angažmá nikdy nevyloučil. Opakovaně říkal, že vždy chtěl a bude chtít sloužit státu.

Reklama

Doporučované