Hlavní obsah

Šlachta popsal pád lihového krále. Do vzduchu mohla vyletět půlka Olomouce

Záhady Josefa Klímy z 18. 6. 2020: Jak souvisejí expremiér Nečas a bývalý šéf ÚOOZ Šlachta s miliardovými zisky lihového krále a s mrtvými v kauze metanol?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Uprostřed vyšetřování série otrav metanolem, který usmrtil na padesát lidí, se policie chystala provést razii ve vytipovaném lihovaru. Plán ale prosákl a viníci začali zahlazovat stopy. Líh vypustili do kanalizace.

Článek

Mediální přestřelka mezi expremiérem Petrem Nečasem a někdejším šéfem protimafiánského útvaru Robertem Šlachtou, který Nečasův pád vylíčil v nové knize (podrobně zde), přinesla dosud nepopsané detaily k metanolové aféře.

Jde o příběh z roku 2012, který vrátil do Česka prohibici a připravil o život téměř 50 lidí, metanolem se otrávilo přes 117 osob. Závadný alkohol, omylem vypuštěný do oběhu, byl však jen jednou částí kauzy. V ní šlo především o rozsáhlé podvody s nezdaněným lihem, jimiž mafie připravila stát o miliardy korun. Hlavním organizátorem byl Radek Březina přezdívaným lihový král; za daňové úniky si nyní odpykává třináctiletý trest.

Nečas teď na dálku Šlachtovi vzkázal, že místo státního puče měl raději honit lihovou mafii a zachránit lidské životy.

Novinář Josef Klíma, který knižní rozhovor s bývalým elitním detektivem vedl, zjišťoval, jakou roli tehdy ÚOOZ při vyšetřování měl.

„My jsme tuto kauzu dostali přidělenou od tehdejšího náměstka policejního prezidenta až v době, kdy se objevili první mrtví. A protože naše ostravská expozitura už delší čas dostávala informace, že veškerý nelegální trh s lihem na Moravě ovládá Radek Březina, proslýchalo se, že za těmi úmrtími může stát. Začali jsme okamžitě konat, a to i přesto, že to tak úplně nepříslušelo do naší kompetence,“ reagoval na kritiku Robert Šlachta.

Stále vžitým omylem u veřejnosti je to, že bratři Březinové mají vinu na mrtvých, kteří umírali po požití metanolu.

Přitom právě Březinův zaběhnutý byznys s černým alkoholem metanolová kauza fatálně poškodila. Jeho zisky přesahující čtyři miliardy – podle některých odhadů i pět – byly založené na daňových únicích z různé daňové sazby na líh určený ke konzumaci a k použití ryze technickému. Třeba v autochemii.

Trik byl jednoduchý: Březina s bratrem odebírali čistý líh z kojetínského lihovaru, měli ho znehodnocovat neboli denaturovat na líh technický, ale místo toho dohlížející celníci popíjeli kafíčko v kanceláři, koukali na video nebo se bavili s mladými zaměstnankyněmi firmy. Takže se neustále dokola míchal líh už jednou zdenaturovaný – a čistý zatím putoval do tajných nádrží a skladišť.

Jedno z nich bylo třeba v bývalých olomouckých sladovnách. „My jsme tam chtěli udělat razii,“ popsal teď Robert Šlachta, „ale informace od informátora prosákla i k místní policii. Ta začala sladovnu hlídat, což samozřejmě neuniklo místnímu správci, takže Březina začal ještě v noci zahlazovat stopy. Jeho lidé pronikli tajně do sladovny a začali míchat do statisíců litrů lihu denaturační směs. Když jim bylo k ránu jasné, že to nestihnou, vylili spoustu lihu do kanalizace. Kdyby to zahořelo, vyletěla by do povětří část Olomouce. Sami byli už z výparů naprosto opilí, což jsme se dozvěděli ráno z odposlechů jejich telefonů.“

Radek Březina sice nikoho nezabil metanolem, ale metody, které používal, byly drsné. Koho neuplatil, toho zastrašil, a když ani to nepomohlo, nechal ho zbít. V jednom případě se jeho lidé uchýlili i k mučení elektrickým proudem.

Koho a proč mučili? Proč Radka Březinu dnes znovu soudí, když dostal za daňové úniky nejvyšší sazbu? Nabídl opravdu policistovi desetimilionový úplatek, nebo šlo jen o promyšlený trik policistů, jak ho usvědčit?

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované