Hlavní obsah

Šlachta staví volební tým podle protimafiánské jednotky, kandidáty lustruje

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Robert Šlachta na reklamním plakátu v jedné středočeské obci.

Reklama

Šéf zbrojařů, vedoucí z Úřadu vlády, bývalý detektiv, který vyšetřoval mafiány Františka Mrázka a Radovana Krejčíře, a několik bývalých policistů. Seznam Zprávy zjišťovaly, kdo bude kandidovat za hnutí Přísaha Roberta Šlachty.

Článek

Nové hnutí Přísaha někdejšího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty finišuje přípravu kandidátních listin. Kdo ve sněmovních volbách subjekt, který se v průzkumech pohybuje kolem pěti až šesti procent, v regionech povede?

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v rozhovoru pro Seznam Zprávy poprvé potvrdil několik kandidátů, jejichž celkovou sestavu v pondělí probere a prohlasuje celorepubliková rada hnutí.

Šlachta bude lídrem ve svém domovském jihomoravském regionu. V hlavním městě Přísahu povede šéf asociace zbrojařů Jiří Hynek, který neúspěšně kandidoval v posledních sněmovních volbách za projekt Realisté a v prezidentských volbách v roce 2018 skončil třetí od konce.

Jak vypadají další důležité regiony?

Podle předpokladů povede hnutí ve Středočeském kraji Šlachtův dlouholetý klíčový spolupracovník a první místopředseda Přísahy Tomáš Sochr. Člen výkonné rady hnutí a jiný bývalý detektiv Jiří Komárek bude lídrem v Moravskoslezském kraji. Původně měl kandidovat v Olomouci, tam se však lídrem kandidátky nakonec má stát právník a další bývalý policista Václav Vévoda.

Plzeňský kraj povede Nicole Fryčová, předsedkyně Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb na Úřadu vlády. Zrakově postižená právnička v minulosti reprezentovala na paralympijských hrách. Kandidátku v libereckém regionu bude mít na starosti sociální pracovnice z Domu Raspenava Jaroslava Pauchová.

Na čelním místě pražské kandidátky pak Šlachta počítá s někdejším elitním důstojníkem protikorupční policie Karlem Tichým, který vyšetřoval mafiána Radovana Krejčíře a zakládal spis Krakatice týkající se prorůstání zločinu do politiky kolem zavražděného kmotra Františka Mrázka.

„Některé kraje musíme ještě dořešit. Každopádně o všech jménech bude příští týden rozhodovat celorepubliková rada,“ řekl Seznam Zprávám Šlachta.

Na začátku srpna se jeho tým vydá znovu do krajů, na konci téhož měsíce pak oficiálně zahájí finální fázi kampaně. Dosud prý navštívil 160 měst.

Praxe z útvaru

Pro nový subjekt potřeboval Šlachta a vedení hnutí sehnat kolem 500 lidí na kandidátní listiny. Jak sám říká, jeho tým využil při budování struktury a prověřování lidí zkušeností z působení v čele policejního útvaru.

„Od podzimu a debat s knížkou jsme na sebe nabalovali příznivce, kteří s námi sympatizovali a chtěli spolupracovat. Byl to dvojí kontakt. Oni poznávali nás, my zase je. Viděli jsme, kdo se chce jen dostat k funkcím a na kandidátku, a kdo naopak chce pro hnutí pracovat. Z těchto lidí jsme vybírali na kandidátní listiny, takže jsme neměli problém obsadit listiny. Bylo to stupňovité řízení,“ popsal Šlachta.

V současnosti má přísaha 128 členů, z nichž se rekrutovali krajští a okresní koordinátoři. Právě při budování pyramidové struktury Šlachta vycházel z praxe protimafiánské jednotky, kterou v minulosti vedl. Tito krajští a okresní funkcionáři pak hledali další vhodné adepty, kteří následně prošli kontrolou, již mají na starosti Šlachtovi kolegové z někdejšího ÚOOZ. Při tvorbě programu a hledání kandidátů byl dle něho klíčový sběr informací a jejich vyhodnocování – podobně jako v dobách jeho policejního angažmá.

„Udělali jsme tří až čtyřstupňový způsob výběru a kontroly. Nejdříve zájemci poslali svůj životopis a důvody spolupráce s Přísahou. Následně jsme na internetu a sociálních sítích všechny podrobili kontrole. Zkoumali jsme, zda podané informace sedí. Máme v hnutí experty, kteří s námi odešli od policie a umí s informacemi pracovat,“ uvedl Šlachta.

Zesílená kontrola podle něho proběhla zejména u kandidátů do pátého místa. „Jakmile jsme se začali v průzkumech pohybovat kolem čtyř pěti procent, zájem o hnutí hodně zesílil. Tím více jsme museli kontrolovat, aby se nám na kandidátku nedostaly takzvané živly. Program jsme skládali obdobně. Jezdili jsme za lidmi, získávali informace a snažili se zjistit jejich problémy, se kterými bychom mohli reálně pomoct,“ dodal.

Nejdříve zájemci poslali svůj životopis a důvody spolupráce s Přísahou. Následně jsme na internetu a sociálních sítích všechny podrobili kontrole.
Robert Šlachta

U kandidátů jeho lidé kontrolovali, zda se v minulosti nedostali do křížku se zákonem. Obavu měli z těch, kteří by dráždili geopoliticky a bezpečnostně.

„Naši kandidáti nesměli být v minulosti stíhaní. Prověřovali jsme jejich majetkové poměry, důležité bylo čisté lustrační osvědčení. Zajímaly nás samozřejmě i názory. Nepřekročitelnou hranicí pro nás bylo setrvání v EU a NATO, žádná referenda o vystupování z těchto struktur. Stalo se, že někteří zájemci nám dali košem proto, že chtěli vystoupit z těchto aliancí. Významná pak byla protikorupční filozofie,“ pronesl Šlachta.

Platit budeme napřímo

Šlachtův tým v minulém týdnu schytal kritiku za takzvané nonstop školky. „Jsem rád, že se dané téma zvedlo, byť to rozhodně není o tom, že bychom chtěli zavírat děti ve školce přes noc. Náš nápad se inspiroval v USA a některých asijských státech. Jde nám o to, aby děti pracovníků záchranných sborů měly v dobách krize možnost, že se jim někdo postará o děti a rodinu,“ upřesnil někdejší šéf protimafiánské jednotky, který od policie odešel v roce 2016 po policejní reorganizaci.

Seznam Zprávy minulý týden upozornily na to, že Přísaha řadu služeb místo napřímo fakturuje netransparentně přes společnost Šimway, kterou vlastní jeden z klíčových aktérů Přísahy Petr Kahoun. Podle Šlachty už se většina činností, o které se při vzniku hnutí firma starala, převádí na zaměstnance Přísahy.

„Nemáme žádnou PR agenturu nebo firmu, která by se o nás starala. Firmu Šimway Petra Kahouna přivedl Tomáš Sochr, aby nám pomohla v začátcích. Jak se postupně zajíždíme, přetahujeme některé činnosti z Šimway přímo do hnutí. Potřebujeme mít právníky, účetní, takové zázemí jsme neměli a teprve jsme ho budovali. Nemáme od státu ani korunu, všechno platíme ze svého,“ uvedl Šlachta.

Potvrdil, že klíčovými PR pracovníky jsou Martin Štěpanovský a Zuzana Gedeonová, kteří nasbírali zkušenosti při působení pro hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Důležitou složkou prezentace jsou i dennodenně zveřejňované desítky fotek na sociálních sítích, o jejichž pořízení se stará fotografka Radka Benešová.

„Ve finále mám rozhodující slovo já. Jinak se ale rozhodujeme ve shodě, každý může přinést nápad, o kterém se pak radíme. Rozhodli jsme se jít touto cestou, která mi přijde kreativnější, nemáme jednu PR agenturu, která by to za nás udělala. Na to bychom ani neměli peníze,“ dodal Šlachta.

Reklama

Doporučované