Hlavní obsah

Šlachta už má téma kampaně. Chce prošetřit covidové zakázky

Foto: Jan Mihaliček

Až na druhý pokus se Robertu Šlachtovi povedlo zaregistrovat jeho politické hnutí Přísaha na Ministerstvu vnitra.

Reklama

Hnutí Přísaha bývalého šéfa antimafiánského útvaru Roberta Šlachty spustí po republice petici, na jejímž konci má být audit miliardových zakázek v době nouzového stavu na ministerstvech vnitra a zdravotnictví.

Článek

Pokud by se hnutí Přísaha bývalého detektiva Roberta Šlachty dostalo v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, jedním z jeho prvních cílů by byla hloubková kontrola hospodaření ministerstev zdravotnictví a vnitra v období covidové pandemie.

Šlachta kvůli tomu podle zjištění Seznam Zpráv po víkendu spustí petici za „důkladné prověření covidových státních zakázek realizovaných za nouzového stavu 2020-2021“. S peticí se chystá po otevření okresů vydat do zhruba stovky měst po republice.

Zakázky na dodávky respirátorů, roušek, vakcín a jiných zdravotnických pomůcek má za podezřelé a miliardové obchodní případy označuje za takzvanou privatizaci číslo 2 - s odkazem na některé podezřelé privatizační příběhy z 90. let.

„Nejde nám o jednu či dvě zakázky. Chceme prošetřit všechny zakázky, které ministerstva vnitra a zdravotnictví zadala během nouzového stavu, a všechny viníky potrestat,“ řekl Šlachta Seznam Zprávám.

Zakázky by chtěl Šlachta prověřit na půdě Sněmovny. Tedy za předpokladu, že se do dolní komory Přísaha vůbec dostane. Což zatím nelze z žádných průzkumů ani odhadovat - Ministerstvo vnitra hnutí oficiálně zaregistrovalo až v tomto týdnu.

„Čtvrt miliardy firmě s pobočkou v automyčce na Ukrajině a 50 milionů pro firmu napojenou na trestně stíhaného lobbistu Horáčka. To je ale jenom to, co víme. Od začátku pandemie a od prvního nouzového stavu uběhl už rok. Kolik je zakázek, které zadali firmám se sídlem v Karibiku a s bílými koni, o nichž nevíme absolutně nic?“ říká Šlachta.

Z jeho výstupů na facebookovém profilu v posledních týdnech vyplývá, že kritika nákupů zdravotnických materiálů, covidových testů či vakcín bude jedním z ústředních bodů jeho předvolební kampaně.

Jak si vedou strany před volbami? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Sám Šlachta se ale v úvodní fázi existence svého politického projektu nevyvaroval přešlapům a nejasnostem kolem financování Přísahy.

Na začátku odmítal říci, kdo přesně poskytl hnutí miliony korun při startu hnutí. Šlo přibližně o dva miliony korun, na které si Šlachta a jeho spolupracovníci půjčili od spřátelených firem a osob. Jenže hnutí, které chce mít jako jedno z hlavních témat boj za transparentnost a proti korupci, odmítalo několik týdnů prozradit, o koho přesně jde.

„Šlo o půjčku, kterou si vzala fyzická osoba jménem Roberta Šlachta či spolek, to je jedno. Účelem půjčky však bylo rozjet činnost politické strany či hnutí, v takovém případě bych považoval za automatické, že původ peněz bude veřejnosti znám,“ uvedl v březnu pro Seznam Zprávy člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý.

O několik dnů později Přísaha nakonec své počáteční sponzory odkryla. Milion korun si někdejší šéf protimafiánského útvaru půjčil od svého bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého. Další milion pocházel podle volebního manažera Přísahy Tomáše Sochra od jeho bratra.

Komplikovaná byla i registrace hnutí. Šlachta nejdříve sesbíral 19 tisíc podpisů pro vznik hnutí Přísaha. Jenže se ukázalo, že o několik dnů dříve si tuto značku zaregistroval někdo jiný. Šlachta tedy musel znovu pro podpisy, které odevzdal Ministerstvu vnitra na konci března. To vznik projektu potvrdilo v tomto týdnu, oficiálně nese název Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty.

Reklama

Doporučované