Hlavní obsah

Šlachta vyšetřuje nepřítele premiéra, v příběhu jde o útok na strategickou firmu Čepro

Reportéři Seznamu: Celníci prověřují informace o útoku na Čepro, v němž figuruje i muž, kterého považuje premiér za Šumana.Video: Nikola Zwrtková

 

Reklama

Celní správa pod vedením Roberta Šlachty už měsíce v utajení vyšetřuje případ, který může pořádně zatopit Zdeňkovi Blahutovi. Klíčovému spojenci exministra vnitra Milana Chovance. A také osobnímu Babišovu nepříteli, kterého premiér podezřívá, že stál za twitterovým účtem Julius Šuman.

Článek

Loni v prosinci přišli ke generálnímu řediteli státní firmy Čepro Janu Duspěvovi tři muži. Bývalý elitní policista Luděk Žákovec, podnikatel Petr H. a dlouhodobě jeden z nejmocnějších lidí ve zpravodajské komunitě Zdeněk Blahut, někdejší náměstek civilní rozvědky.

Jak uvedl deník Neovlivní.cz, šéfovi firmy, která pro stát mimo jiné schraňuje rezervy pohonných hmot, přišli říct, že vědí o plánované krádeži nafty ze systémů Čepra za 200 milionů korun. A nabídli, že detaily o chystané akci přinesou. Ovšem s tím, že to bude stát 20 milionů.

„Přinesli informace o tom, že společnost Čepro je cílem kriminální činnosti, při které dochází k odcizování pohonných hmot,“ potvrdil schůzku Duspěva. „Pro svůj zdroj potřebovali finanční obnos, z důvodu toho, že bez tohoto finančního obnosu se nedostaneme k dalším informacím.“

Dohromady podle generálního ředitele proběhly zhruba čtyři schůzky. Pak se do případu vložila speciální jednotka celníků pod vedením bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. A začala ho oficiálně vyšetřovat.

„Prověřujeme trestní oznámení týkající se tohoto případu. Další informace není možné poskytovat,“ uvedl pro Seznam Robert Šlachta.

Klíčová postava celého příběhu, zmiňovaný podnikatel Petr H., mezitím beze stopy zmizel. Podle Neovlivní.cz to byl právě Petr H., kdo příběh rozpoutal a informaci o chystané krádeži nafty v Čepru přinesl. Zkraje roku se ale v jeho okolí rozšířila zpráva, že zemřel.

I proto podle Neovlivní.cz pracuje Šlachtův tým i s vyšetřovací verzí, že se žádná krádež nafty reálně nechystala a muži se jen pokusili ze státní firmy vytáhnout peníze.

Zdeněk Blahut je dlouholetý zpravodajský důstojník, který po nástupu Andreje Babiše do Strakovy akademie státní správu opustil. Premiér ho považuje za osobního nepřítele. Blahut tvrdí, že už přes dva roky čelí nejrůznějším utajovaným vyšetřováním. Jejich cílem je najít důkazy pro teorii premiéra Babiše, že právě Blahut stojí za twitterovým účtem s názvem Julius Šuman.

Na účtu Julius Šuman, který si vypůjčil jméno Babišova řídícího důstojníka v StB, se před volbami v roce 2017 objevovaly informace a nahrávky odhalující skutečné praktiky lídra ANO a jeho motivaci v politice. Jedna z tajných nahrávek Babiše například usvědčila, že zasahuje do obsahu novin, které si koupil.

V červnu to budou dva roky, co skupina Šuman nahrávky zveřejnila. Premiéra ani jeho hnutí, soudě podle volebních preferencí, nepoškodily. Andrej Babiš však nepřestal pátrat po tom, kdo za účtem stojí. Příběh s Čeprem je šancí, jak konečně zmáčknout Zdeňka Blahuta. Který ovšem tvrdí, že Šuman není.

Reklama

Doporučované