Hlavní obsah

Kdo radí Šlachtovi? Slyšel jsem, že za námi stojí CIA i FBI, říká

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Bývalý elitní policista Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha v průzkumech překročil pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Jeho kampaň nedávno pochválil i Andrej Babiš. Co mají společného?

Hostem Ptám se já byl zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Kampaň Roberta Šlachty a jeho hnutí Přísaha je podle Andreje Babiše povedená a připomíná mu tu, kterou v roce 2013 dělalo ANO, konstatoval nedávno premiér pro CNN Prima News s tím, že Přísaha podle něj určitě není „béčkem“ premiérova hnutí.

A s takovým označením nesouhlasí ani Šlachta. „Využíváme znalostí lidí, kteří dělali marketing pro jiné strany, ale určitě to není, že bychom někoho kopírovali. ANO a pan Babiš nemají se Šlachtou nic společného. Pan Babiš je miliardář,“ řekl v rozhovoru a dodal, že byl pochvalami premiéra překvapen. „Dozvěděl jsem se to z médií, volala i maminka, která byla nervózní, když řekl, že jsem hezký chlap,“ dodal.

Hnutí bývalého šéfa někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přeskočilo pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny v květnových průzkumech a předstihlo tak v preferencích ČSSD, současného koaličního partnera ANO.

S kým by hnutí Přísaha po volbách mohlo spolupracovat, Šlachta prozradit nechtěl. Nechtěl ani komentovat, s kým konzultuje průběh volební kampaně a dodal, že jména všech, kteří jsou za kampaň placeni, je možné vyčíst z transparentního účtu hnutí. „Jestli u nás nevíte, kdo dělá kampaň, tak proto, že to děláme my a děláme to jednoduše ve čtyřech, pěti lidech. Možná byste se mohli zajímat o to, proč to u nás jde tak dělat a jinde ne,“ bránil se.

Šlachta se ohradil i proti tomu, že by průběh kampaně konzultoval s pražským podnikatelem a lobbistou Tomášem Hrdličkou. „Ještě jsem slyšel, že za námi stojí FBI a CIA,“ komentoval Šlachta možné spekulace o tom, kdo všechno jeho hnutí při kampani radí.

Šlachta se nakonec podivoval, proč všichni hovoří o „úspěšné kampani“. Sám za skokem hnutí v průzkumech totiž vidí své předešlé působení ve službách státu. „Jako zakladatel hnutí ve veřejném prostoru působím asi dvanáct, třináct let. Občané asi vědí, na co budu navazovat, protože ta kampaň je postavená na mně jako na lídrovi,“ vysvětlil.

Proč nechce Šlachta prozradit, s kým vším průběh kampaně konzultuje? A na jaké voliče hnutí cílí?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Úspěch Šlachtova hnutí v průzkumech? Kampaň je postavená na mně, lidé asi vědí, na co budu navazovat, říká.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované