Hlavní obsah

Šlachtův výsledek? Famózní, hodnotí politolog

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lídr hnutí Přísaha Róbert Šlachta.

Reklama

I když se hnutí Přísaha nedostalo do Poslanecké sněmovny, nebyl to neúspěch, hodnotí politolog. Naopak říká, že Šlachtův výsledek je famózní. Zisk si zajistil za pomocí takzvaného sousedského efektu.

Článek

Hnutí Přísaha Róberta Šlachty skončilo před branami Sněmovny. Ale bylo to těsné. Při zisku 251 562 hlasů chybělo zhruba 17 tisíc hlasů, aby jeho poslanci zasedli v Parlamentu.

Kde čerpal nejvíc hlasů? Které obce byly motorem v jeho nájezdu na dolní komoru Parlamentu? Seznam Zprávy se podívaly detailněji na jeho volební výsledek. Nepřekvapivě nejlepší výsledek získal na své domovské jižní Moravě – 6,04 procenta a celkově vyhrál v sedmi obcích.

Nejsilnější výsledek měl ve svém bydlišti v Pohořelicích a blízkém okolí, kde místy posbíral i víc než 30 procent. Ale i v obcích, kde nevyhrál, získával 15 nebo 20 procent. V Nenačovicích na Berounsku, kde rovněž vyhrála Přísaha, získal více než 20 procent v jako jediné obci mimo jižní Moravu.

Odborník na volební geografii, politolog Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity, tento volební výsledek připisuje takzvanému sousedskému efektu. „Šlachta ve Cvrčovicích, Malešovicích a samozřejmě v Pohořelicích získal přes 30 procent kvůli tomu, že kandidoval jako známý člověk z tohoto regionu, a tím dokázal přesvědčit lidi, aby pro něj hlasovali,“ popisuje Seznam Zprávám.

Foto: Volby.cz

Volební vítězství Přísahy v okresu Brno-venkov.

Nenačovice a jeho pravá ruka

Stejný efekt podle něho nastal i v Nenačovicích. „Volební potenciál Šlachty byl hodně navázán na to, s kým sloužil, kde jsou jeho kolegové ze služby a podobně. Tento efekt vidíme právě v Nenačovicích, kde bydlí jeho bývalá pravá ruka z ÚOOZ, Tomáš Sochr,“ uvádí Pink.

O obci Nenačovice Seznam Zprávy psaly již před volbami toto: Příznivě se o Šlachtovi a jeho hnutí vyjadřuje také několik štamgastů, kteří se odpoledne přišli osvěžit točeným pivem do přilehlé terasy s kioskem. „Moji podporu má určitě,“ podotýká rázně vyhlížející paní s krátkým sestřihem a půllitrem v ruce. Místo, které Nenačovice váže přímo k Přísaze, však leží o pár set metrů dál. Je to jeden z rodinných domů na jižním svahu protějšího vrchu. Na jedné adrese se koncentruje hned několik klíčových osob kolem hnutí. V domě především bydlí Tomáš Sochr, někdejší Šlachtův blízký kolega z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

„A přesně o tom je sousedský efekt. V případě volebního výsledku Přísahy to bylo o něco výrazněji viditelné, protože ho měl relativně nízký. Jelikož neměl velkou podporu napříč republikou, vyniklo to,“ vysvětluje Pink.

Reportáž z Nenačovic si přečtěte tady:

11 lidí z 50

Kunčina Ves je jedinou další obcí, ve které Přísaha vyhrála, ačkoliv to pravděpodobně nemá nic společného se sousedským efektem. Podle starosty obce Radoslava Ježa dokonce ani specifickou kampaň ve vsi Šlachta nedělal.

„Nevím o ničem, že by tady někdo běhal. Nemám ani vědomost o tom, že by ho tady někdo poznal, to by se již pochlubili,“ říká starosta Seznam Zprávám. Kunčina Ves měla jen 50 voličů a z nich 11 volilo Přísahu a deset hnutí ANO. Přičemž jediný přednostní hlas Přísahy putoval právě Šlachtovi.

A to je podle politologa Pinka důležité. „Jedenáct lidí, to jsou dvě rodiny. Tam nemůžeme vědět, co rozhodlo, dokud se nepůjdeme zeptat. Mohlo to být cokoliv, ale není to výrazné ani rozhodující,“ hodnotí Pink.

Podle něj ale Šlachta nepřesvědčil dosavadní nevoliče, nýbrž pravděpodobně přetáhl voliče jiným stranám. „Nemám ještě detailní čísla, ale s velkou pravděpodobností bral voliče ANO a jiné středové nevyhraněné. Nutné je však zdůraznit, že tady na jižní Moravě to bylo hlavně kvůli tomu, že se narodil v Boskovicích a žije v Pohořelicích,“ popsal politolog. V Boskovicích – na rozdíl od prstence okolo Pohořelic – tak vysoký výsledek nezískal, byl však stále nad republikovým průměrem; 6,52 %.

Jeho volební výsledek však politolog nepovažuje za špatný. „Uvědomme si, že před půl rokem byl docela no name a teď přesvědčil čtvrt milionu lidí. Během krátkého času potřeboval sehnat přibližně 280 lidí, aby kandidovali za jeho Přísahu a podařilo se mu na volbách vydělat několik milionů korun na státních příspěvcích. To je famózní,“ říká Pink.

Rovněž upozorňuje na to, že Šlachta byl nejen kousek od vstupu do Sněmovny, ale také kousek od ministerské pozice. „Chybělo celkem kolem půl procenta, aby pětiprocentní klauzuli překročili sociální demokraté a Přísaha a Róbert Šlachta by byl kandidátem na ministra vnitra. Takto může začít přemýšlet o další kandidatuře, třeba do Senátu,“ uzavírá Pink. Hnutí Přísaha Róberta Šlachty bylo před volbami považováno za černého koně voleb a při postupu do Sněmovny za potenciálního koaličního partnera Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované