Hlavní obsah

Sladká příprava na MS: Češi porazili Švédsko a trenérovi Říhovi stačí k dokonalosti maličkost

Foto: Šimon Felenda, Profimedia.cz

V sobotním zápase porazili Češi díky posilám ze zámoří Švédsko 3:0.

Reklama

Těžká prověrka se Švédskem dopadla před startem mistrovství světa skvěle. Hokejisté v Brně porazili silného soupeře 3:0 a všechny branky zařídily posily ze zámoří. Dle slov hlavního trenéra Miloše Říhy se rýsuje sestava pro šampionát, o brankářské dvojici je prakticky rozhodnuto.

Článek

Šest dnů před startem světového šampionátu se významně změnilo klima kolem týmu hokejové reprezentace.

Češi předvedli v sobotu večer zatím nejlepší výkon pod vedením trenéra Miloše Říhy a nažhavili se parádním výsledkem proti hodně silnému soupeři. Našlapané Švédy s patnácti posilami ze zámoří v sestavě přehráli v Brně 3:0. A díky skvělému výsledku jako bonus dostali šanci stále bojovat o celkové vítězství na domácím podniku Euro Hockey Tour.

Turnaj vyvrcholí nedělním utkáním s Ruskem (18:00), bezprostředně po něm Miloš Říha oznámí jména nominovaných na mistrovství světa v Bratislavě. To začne už příští pátek a Češi hned na úvod vyzvou znovu Švédsko.

Co ukázalo sladké vítězství nad Švédskem, co chybí Miloši Říhovi k dokonalosti a na čem ještě musí Češi zapracovat?

Říha změnil názor: Hokejisté z NHL jsou klíčoví

Hlavní kouč po zápase se Švédskem před české novináře v mixzóně nepřišel, hovořil jen v pozápasovém studiu České televize. A z jeho slov bylo jasně patrné, že velmi výrazně otočil směrem k vlastním hokejistům v NHL.

Jestliže ještě před týdnem myslel na evropské jádro a dával prostřednictvím médií najevo, že hokejisté ze zámoří nemají místo v týmu jisté, víkendový turnaj v Brně ho dokonale přiměl změnit názor. Rozdíl mezi hráči z Evropy a těmi, který tým posílili po skončené sezoně za oceánem, je markantní.

„Kluci z NHL si vyhovějí daleko víc, tam je to přemýšlení úplně jiné. Tyhle dvě naše lajny (Frolík-Simon-Voráček a Jaškin-Chytil-Palát) budou naše stěžejní. Když ještě vylepšíme přesilové hry, jakože na nich budeme celý týden do startu turnaje pracovat, tak to bude dokonalé,“ řekl Miloš Říha.

A to nejen proto, že zámořské posily zařídily všechny tři české góly. O úvodní trefu se postaral Dmitrij Jaškin (po přihrávce Skleničky), při závěrečné hře Švédů bez gólmana upravili skóre Ondřej Palát a Jakub Voráček (tomu přihrával Rutta).

Říha chválil zejména Dmitrije Jaškina, který patří mezi stěžejní a nejvíce viditelné hráče celého týmu. Proti Švédsku díky svému důrazu vstřelil vítěznou branku, rozdával rány pěstí a hýřil sebevědomím. A to i přesto, že v sezoně NHL dostával ve Washingtonu jen minimum šancí.

Jaškin byl mimo jiné také u akce, která na stadionu rozpoutala nejvíce emocí. Češi se ve druhé třetině nejprve radovali z jeho gólové dorážky na 2:0, blesková reakce švédské střídačky a úspěšná žádost o coach challenge ale donutila rozhodčí gól správně neuznat. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti puk do branky dotlačil David Sklenička jen díky tomu, že Dmitrij Jaškin hokejkou zapáčil do betonu Henrika Lundqvista a zabránil mu tak v zákroku.

Připomínky k tréninkovému zatížení, trenéři už ubrali

O tom, jak Říha ve vztahu k posilám z NHL otočil, svědčí i jeho slova na adresu Jakuba Vrány. Ten původně neměl mít jisté vůbec nic. Teď hlavní kouč potvrdil, že s ním na mistrovství světa napevno počítá.

„Jakub Vrána si (po příletu) hodně zatrénoval a byl z toho trošku špatný, motala se mu hlava. My ho nebudeme dávat do zápasu hned, my si ho ještě potrénujeme. Je to hráč, kterého nemusíme zkoušet. On tu svou kvalitu ukáže až na mistrovství světa,“ řekl Říha.

A připustil, proč byla atmosféra kolem národního týmu tak nervózní. Češi totiž ještě v úterý trénovali dvoufázově a na to v takhle pozdní fázi sezony zejména hokejisté z NHL po náročném roku nejsou zvyklí. Podle informací Seznamu dokonce sami trenéra žádali, aby jim v tréninkových dávkách ubral.

„Ten první zápas s Finskem ukázal, že se do toho Češi dostávali pozdě. Že jsme trénovali tak, jak nebyli zvyklí. Sami hráči měli připomínky, že třikrát denně nikdy netrénovali,“ usmíval se spokojeně Říha a pokračoval: „My jsme je do toho ale potřebovali co nejdřív dostat, rozbruslit je. Věřím, že teď tomu začnou věřit ještě víc a budou ještě lepší,“ dodal.

Ztráta Sekáče a vyřešená brankářská dvojice

Sestava pro konečnou nominaci na mistrovství světa tak dostává poněkud jasnější kontury, minimálně o prvních dvou formacích není pochyb. O zbylá místa budou mít hráči šanci se porvat v nedělním duelu s Rusy.

Jisté je, že do něj nezasáhne Jiří Sekáč. Útočník, který nedávno podepsal smlouvu s elitním ruským týmem CSKA Moskva v sobotu ráno tým z rodinných důvodů nečekaně opustil. A omluvil se i z účasti na světovém šampionátu. Vinou virózy o naději na start v Bratislavě pravděpodobně přišel i Radim Zohorna.

Jasno je naopak o složení brankářské dvojice: Trenéři minimálně na úvod turnaje počítají s dvojicí Patrik Bartošák-Jakub Kovář. „Víc jich zatím zapsat na soupisku pro turnaj stejně nemůžeme,“ upřesnil Říha. Jeden z nich nastoupí i proti Rusku. Kdo to bude, trenéři rozhodnou až ráno.

Podstatně blíž k pozici brankářské jedničky, minimálně pro úvodní zápas se Švédskem, má ale – zdá se – Patrik Bartošák. V sobotu totiž proti stejnému soupeři předvedl špičkový výkon, připsal si svou druhou kariérní nulu v národním dresu a radoval se, že v zápase zastínil hvězdného Henrika Lundqvista na druhé straně. Po utkání se s legendárním Švédem na ledě na památku dokonce vyfotil.

Slabina českého týmu: Centři a vhazování

Trenér Říha v České televizi ale připustil, že je jeho tým nadále v kontaktu se zámořím. Zpoza oceánu může získat jak gólmana Pavla Francouze, tak útočníky Davida Krejčího, Davida Pastrňáka, Tomáše Hertla, Lukáše Radila nebo Radka Faksu. Napovědět o tom mohou už zápasy Stanley Cupu, které se hrají za stavu sérií 2:2 v noci na neděli.

A nutno dodat, že zejména zkušení centři David Krejčí s Tomášem Hertlem by se trenérskému štábu hodili více než náramně. O problémech na pozici centrů trenérský štáb hovořil už v uplynulém týdnu, statistiky je potvrdily i v zápase se Švédy.

Češi měli akutní problémy na vhazování. Dominik Simon vyhrál jen 4 buly z 15, Filip Chytil 4 z 12 a Tomáš Fořt 3 z 10. Jediný, kdo proti šikovným centrům Tre Kronor obstál, byl Hynek Zohorna. Ten vyhrál 7 ze 13 vhazování.

Reklama

Související témata:

Doporučované