Hlavní obsah

Slavia jako české vojsko při obléhání Milána v roce 1158. Červenobílé čeká boj s Interem v Lize mistrů

Slavii čeká v Miláně úvodní zápas základní skupiny Ligy mistrů.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slávisté se večerním zápasem proti Interu Milán vracejí po dvanácti letech do fotbalové Ligy mistrů. A dušují se, že rozhodně nepřijeli bázlivě bránit. Podle kouče Jindřicha Trpišovského se dneškem v pomyslné počítačové hře dostávají na úplně nový level. Z tábora Slavie se line kombinace odhodlání i pokory.

Článek

V roce 1158 se české vojsko Vladislava II. zapojilo po boku císaře Fridricha Barbarossy do obléhání Milána. Češi byli tak obávaným soupeřem, že se na ně Milánští z brány svatého Dionýsia neodvážili zaútočit. O 861 let později asi jiní Češi nepřijeli do Milána v roli obléhatelů a naopak budou muset pečlivě střežit svoji vlastní bránu.

Vladislav dostal od Fridricha za svou pomoc při tažení královskou korunu. Milán tehdy v roce 1158 kapituloval a Češi si odvezli domů bohatou kořist a slávu. Slávisty by dnes nejspíš královsky ocenili i případný bod do tabulky skupiny F.

„Budeme hrát se vztyčenou hlavou a předvádět svoji hru, jako třeba na Seville. Chceme ukázat to, co trenéři do kluků hustí, abychom v Miláně zanechali dobrý dojem. Když už jsme se sem dostali, tak nechceme být někde zakopaní,” řekl v rozhovoru pro Seznam jeden z gólmanských trenérů červenobílých Štěpán Kolář.

Ten věří nejen svému jmenovci Ondřejovi v brance Slavie, ale i ostatním hráčům základní sestavy. „U Koliho (Ondřeje Koláře, brankářské jedničky Slavie) je výhodou to, že on moc nezná nervozitu. S ním to prostředí velikého stadionu nehne. Jemu je jedno, jestli chytá proti III. třídě nebo Champions League. Po prvním půlroce ve Slavii, kdy jeho výkony nebyly úplně stabilní, už se hodně zocelil.”

Podle hlavního kouče Jindřicha Trpišovského hra Slavie roste spolu s kvalitou soupeře. Kdyby byl špičkový fotbal počítačovou hrou, pražský klub se prý večer na stadionu Giuseppeho Meazzy dostane na další, vyšší úroveň.

Podívejte se na průběh tiskové konference.Video: Seznam Zprávy

„My samozřejmě pořád ležíme v těch materiálech, co máme o soupeři. Snažíme se najít věci, které by nám pomohly, ale je to hodně složité, když ty hráče vidíte. Je těžké něco vymyslet třeba na Godína. Když se podíváte do historie jeho výkonů, jaké hráče on byl schopen uhlídat,” uznává výjimečné kvality milánského Interu Trpišovský.

Podle pravého obránce Vladimíra Coufala, který možná na své straně hřiště vyzve Alexise Sáncheze, se ale Slavia nepřijela do Milána bát. Právě pro tyto zápasy, jako je duel Ligy mistrů s Interem, prý fotbalisté celý život dřou.

Slávisté už navíc mají vyzkoušeno, že hrát se dá s kýmkoli. „Mluvíte o tom, jaké to je hrát proti Chelsea, že ti hráči jsou úplně jinde. Jenomže potom si to vyzkoušíte a zjistíte, že se i těmhle klukům balon vzít dá, tedy kromě Hazarda,” směje se Coufal při vzpomínce na výkon belgického středopolaře v jarním čtvrtfinále Evropské ligy. „Dá se s nimi běhat, nejsou o moc rychlejší, než vy. Nejsou na tom ani takticky o nějakou třídu lépe,” dodal pro Seznam.

V září 1158 Milán kapituloval. Češi si odvezli domů bohatou kořist a slávu. Kníže Vladislav II. byl za odměnu korunován českým králem. Slávistické cíle jsou poněkud skromnější. Bodík by se jevil jako velmi přijatelná „kořist.”

Reklama

Doporučované