Hlavní obsah

Slavia není jen Trpišovský. Ale i Kolář, co trénuje Koláře, brankářskou hvězdu červenobílých

Svého jmenovce Ondřeje Koláře (na snímku), táhne výkonnostně vzhůru trenér gólmanů pražské Slavie Štěpán Kolář. Pusťte si video, ve kterém hovoří o své práci.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho jméno možná neznají ani někteří příznivci červenobílých. Pracoval už ale i s Tomáši Vaclíkem a Koubkem a z Martina Dúbravky udělal gólmana pro Premier League. Teď je Štěpán Kolář podepsaný pod prudkým kariérním růstem slávistické jedničky Ondřeje Koláře.

Článek

Právě Ondřej Kolář patřil mezi nejzářivější hvězdy Slavie v řadě úspěšných duelů nedávných dní. Exceloval na San Siru v duelu Ligy mistrů proti Interu Milán, zavřel slávistickou branku i v derby na Spartě. Hovořili jsme s mužem, který Ondřeje Koláře na jeho mimořádné výkony připravuje.

Zatímco jiní členové fotbalových realizačních týmů se ve světlech reflektorů cítí jako doma, Štěpán Kolář je přesným protikladem.

Přitom ten jeho díl skládačky, která v komplexu vytváří současný úspěch pražské Slavie, patří rozhodně mezi významné. „Trenér Trpišovský chce hrát určitým stylem. A směrem k tomu mám od něj dané určité specifikace. Na těch pak stavím. Když potom máte gólmana v tréninku, tak vidíte hlavně u jeho hry nohama, jestli ho můžete ještě někam posunout,” poodkrývá pohled do svého trenérského fungování Štěpán Kolář, někdejší prvoligový gólman, který si své starty v nejvyšší soutěži připsal před sedmi lety ve Viktorii Žižkov.

Foto: Jiří Hošek

Jeden z brankářských koučů pražské Slavie Štěpán Kolář.

Dnes 40letý Štěpán Kolář je přesvědčený o tom, že se dá velmi rychle poznat, jestli se už v podstatě „hotový” gólman může ještě něco zásadního naučit.

Ještě v roce 2017 tvrdil Jindřich Trpišovský na adresu Ondřeje Koláře, že „má své mouchy patřící k jeho věku”. Chtěl po něm tehdy právě lepší hru nohama. „Hodně na tom děláme,“ uvedl tehdy Trpišovský pro deník Sport.

O více než dva roky později je Ondřej Kolář právem považovaný za gólmana s vůbec nejlepší hrou nohama ve Fortuna lize. „Už když jsme přišli do Liberce, tak u Koliho (Ondřeje Koláře) bylo vidět, že dobře přijímá balon, ale neměl naučené různé automatismy. Ty já právě brankáře potom učím,“ říká Štěpán Kolář, který ho coby trenér brankářů připravoval v Liberci i nyní ve Slavii.

Štěpán Kolář vysvětluje, jak si Slavia vybírá brankáře a jak s nimi pracuje.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Ten kromě svých fotbalových povinností mimochodem obchoduje také s vínem, prý doslova sedává na tréninkovém stadionu na míči a sleduje, jak se jeho svěřenci při určitých cvičeních chovají. Například dnešní hvězda Newcastlu Martin Dúbravka to podle trenéra kdysi, po příchodu do Liberce, uměl nohama ještě méně než Ondřej Kolář. „Martin byl ale chápavý a velký profesionál, tak se to poměrně rychle naučil.”

„Vidět” fotbal je pro brankáře víc než hra nohama

Podle Štěpána Koláře se fotbal celkově za posledních 6–7 let velmi změnil. To samé prý platí pro brankáře, kdy už vzorem není někdo typu slavného Dána Petera Schmeichela, který primárně stahoval centry a nebál se chodit do soubojů. „Dneska musí být brankář stejně atletický jako hráč do pole. Pořád musí být rychlý a mít dobré reflexy. Jak se vyvíjí celý sport, tak se i nově zasazuje gólman do toho nového pojetí fotbalu.”

Kouč gólmanů mistrovské Slavie zastává názor, že ještě důležitější než hra nohama je u brankáře faktor, jak „fotbal vidí”. Když svěřenci trenéra Trpišovského hrají modelové zápasy, snaží se Štěpán Kolář najít místo někde na vyvýšeném místě, aby sledoval, „jestli gólman vidí, kam má balon dát”. Na trenérovi pak je, aby hráče v poli naučil, kam si mají naběhnout. „My jim dáváme vodítko a já pak předávám další informace brankářům,” popisuje slávistickou dělbu práce Kolář, který přitom mluví i za dalšího kouče brankářů Radka Černého.

Slávističtí trenéři tráví se svými svěřenci hodně času u videa. Brankářská sekce není žádnou výjimkou. Štěpána Koláře prý hodně inspiroval Martin Dúbravka a jeho zkušenosti z dánské nejvyšší soutěže, konkrétně z Esbjergu.

„Od té doby od nás brankáři dostávají jak na ligové duely, tak na zápasy v pohárové Evropě přesné instrukce, jak soupeř napadá, jak se jeho útočník chová v situaci jeden na jednoho, co dělá, když zasekne balon, a podobně. Ono to zní, že gólmanovi dáte návod a on pak nemůže dostat gól, ale ono je to jinak,” směje se Kolář, podle něhož nehrozí, že by měl brankář přebytkem informací „zaplevelenou” hlavu.

Domnívá se, že inkasované brance může gólman až z 80 procent dobrou přípravou předejít. „Pro nás je samozřejmě nejdůležitější presink toho mužstva. aby brankář věděl, kudy se z toho dá utéct. Na každého soupeře je to jinak.”

Ondřej Kolář naposledy v nedělním derby předvedl, že se mu nejen tyhle „útěky“ opravdu velmi dobře daří.

Reklama

Doporučované