Hlavní obsah

Slavičín chystá projekty na zadržování dešťové i povrchové vody

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Slavičín na Zlínsku chystá projekty na zadržování dešťové i povrchové vody. Plánuje vybudovat zelené střechy i poldry, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě starosta města Tomáš Chmela (nez.).

Článek

V roce 2019 trápilo region velké sucho, vyschly potůčky, studny byly prázdné. „Už teď nám některé letní měsíce ukazují, že sucho bude i na Slavičínsku velkým problémem do budoucna,“ uvedl Chmela. „Město může udělat v boji proti suchu více, než by si jedinec dokázal představit. Pomocníkem v tomto boji jsou také například plánovaná polopropustná parkoviště, retenční nádrže na dešťovku ze střech, výsadby biokoridorů nebo zelené ploché střechy na městských budovách,“ uvedl starosta.

Město s 6500 obyvateli chystá studii ve spolupráci s pražským Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půd, která by měla vytipovat vhodné způsoby pro zvýšení zadržování vody v regionu. Někde se opatření již dělají, v části města Nevšová vzniká projekt poldru, v plánu je i vybudování meandrů na toku Nevšovka. Přímo na území Slavičína je projektována obnova mokřadu v lokalitě Pod Kaštany. Studie podpořená evropskou dotací by měla přinést další projektové záměry.

Slavičín loni začal s výsadbou stromořadí, díky tomu přibylo v krajině více než 600 stromů. Město také investovalo do přírodních zahrad u mateřské školy a domu dětí a mládeže. „Městu nejde jen o velké projekty, jako jsou poldry nebo retenční nádrže, ale i o drobnější aktivity typu monitoring a čištění studánek nebo šetření vodou,“ uvedl Chmela.

Reklama

Doporučované