Hlavní obsah

Slavík si naordinoval pauzu. Měla by se hudební anketa ještě vracet?

V roce 2018 se anketa Český slavík vysílat nebude. Proč? A co tomu předcházelo?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

I přes problémy, které Český slavík v posledních letech má, jeho obliba mezi diváky neklesá. Možná i proto, že je to jedna z mála anket popularity, která se v televizi vysílá již desítky let. Letošní ročník však budou muset jeho příznivci oželet.

Článek

Vyřazení rapera Řezníka krátce před koncem hlasování, odebrání hlasů kapele Ortel, tím zapříčiněná změna v pořadí vítězů hned ve dvou kategoriích a vrácené ceny některými interprety.

Právě tyto skandály posledních let uvrhly na anketu Český slavík stín pochybnosti a mnozí si začali klást otázky, jestli je stávající podoba hlasování a vůbec celých hudebních cen udržitelná.

Jak se hudební ceny vyvíjely, kdo stál u jejich zrodu a co kdysi ocenění znamenalo pro interprety? Odpovědi nabízí úvodní videoreportáž.

Vážné potíže začal mít Slavík v roce 2013. Tehdy byl ze soutěže pouhých 14 dní před koncem hlasování vyřazen raper Řezník. Pořadatelé jeho vyřazení zdůvodnili tím, že Řezníkovy texty jsou vulgární, urážejí vybranou skupinu obyvatel, ve videoklipech explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek. A to je v rozporu s principy soutěže.

Jenže někteří interpreti – včetně Řezníka – poukázali na fakt, že pořadatelé nechali diváky posílat placené SMSky a raperovo působení v soutěži ukončili, až když bylo zřejmé, že získal dostatek hlasů. Zpěvák Matěj Ruppert dokonce vrátil svou cenu a stejně jako třeba Tomáš Klus nebo Xindl X se od ankety distancoval: „Od té doby Slavíka nesleduju a nějak neřeším. Protože si myslím, že agentura by měla jenom sečíst hlasy a vyhlásit vítěze a neřešit, kdo jakou dělá hudbu.“

V roce 2016 měl přímý přenos galavečera nejhorší sledovanost v historii. Další poprask v roce 2017 ji však opět ve sledovanosti pozvedl. Tehdy získal v kategorii Skupina roku nejvíce hlasů kontroverzní Ortel. A frontmen Tomáš Ortel vyskákal díky počtu zaslaných SMSek na druhé místo v kategorii Zpěvák.

Pořádající agentura uvedla, že někteří fanoušci Ortelu porušili pravidla ankety a že kapela a její lídr dostali podporu nad rámec pravidel fair play. Druhé místo proto udělila Michalu Davidovi a Skupinou roku se stal Kabát. Jenže jak Michal David, tak Kabát ceny vrátili.

Jak chce agentura změnit pravidla hlasování? A jak se ale vůbec na důležitost této ankety dívají další dnešní umělci – třeba Ondřej Ruml nebo Vojta Drahokoupil? Odpovědi najdete v úvodní videoreportáži, která je součástí pořadu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované