Hlavní obsah

Slávista Kovář vysvětluje, proč na nahrávce z Glasgow zmiňuje opici

Foto: Profimedia.cz

Přemysl Kovář poslal z Glasgow kamarádům hlasovou zprávu o situaci na stadionu. Unikla na sociální sítě a vytvořila zmatky.

Reklama

Kauza, která se rozjela ve čtvrtek večer v Glasgow, pokračovala i dnes na sociálních sítích. Sdílela se tu hlasová zpráva, kterou kamarádům poslal Přemysl Kovář, náhradní brankář Slavie. Její rozdílné interpretace rozvířily vášně.

Článek

Bleskově připomeňme základní děj. V odvetě Evropské ligy na stadionu Rangers vítězí pražská Slavia 2:0 a postupuje do čtvrtfinále. Předchází tomu bitva, v níž skotský tým často sází k velmi hrubé hře, inkasuje proto i dvě červené karty. A vrcholem všeho je Roofeho kung-fu kop do hlavy gólmana Ondřeje Koláře.

Přibývají rozmíšky a strkanice, vášně posléze obzvlášť vzplanou, když Ondřej Kúdela s rukou u úst cosi řekne hráči domácích Glenu Kamarovi. Ten po něm vystartuje už na hřišti. Spoluhráčům a trenéru Stevenu Gerrardovi sděluje, že vůči němu Kúdela učinil rasistickou poznámku. Alespoň tak to Gerrard prezentuje na tiskové konferenci.

Ondřej Kúdela později přizná, že vůči Kamarovi použil vulgaritu, podle něj slova „You are fucking guy“, zásadně však odmítá jakýkoli rasistický podtext.

Tým Slavie mezitím není vpuštěn ze hřiště do útrob stadionu. Tam se na antidopingovou kontrolu dostane jen Kúdela. Vyhledá ho tam Glen Kamara. A fyzicky ho napadne. Podle sdělení slávistů před očima zástupců UEFA i trenéra Gerrarda.

A tohle všechno vlastně vypráví náhradní brankář Přemysl Kovář v hlasové zprávě, kterou poslal kamarádovi. Aniž by tušil, že se dostane na sociální sítě. Tam vzbudila velký zájem. Podle některých interpretací jako by totiž potvrzovala, že Ondřej Kúdela použil vůči Kamarovi slova „fucking monkey“, tedy něco jako „zasraná opice“.

Poslechněte si ostatně nahrávku sami. Přemysl Kovář dal redakci souhlas s její publikací.

Zazní tu mimo jiné: „Hodinu nás drželi na hřišti ty vole, protože kvůli Kudymu, že řekl vole, že je vole fucking monkey vole.“

Přemysl Kovář ale jednoznačně odmítá, že by tím snad potvrzoval, že spoluhráč Kúdela doopravdy použil rasistický slovník.

„Nahrávku jsem pořídil asi hodinu a čtvrt po zápase,“ vypráví Kovář. „Přišlo mi naprosto neuvěřitelné, jakým způsobem Rangers s námi po zápase zacházeli. Jediným zdůvodněním neuvěřitelné situace včetně fyzického napadení mého kamaráda Ondřeje Kúdely je údajné tvrzení hráče Kamary, že mu Ondřej Kúdela řekl vámi zmíněný výraz,“ odpověděl Kovář na dotaz Seznam Zpráv ohledně „fucking monkey“.

„Já jsem ho osobně od Ondry neslyšel a Ondra ho i v přátelských rozhovorech mezi námi popírá, čemuž věřím,“ doplňuje Kovář.

Podle něj těmi slovy vysvětloval situaci, proč slávisty v Glasgow nepustili do šaten. S tím, že se domnívali, že tato slova padla.

„Ta slova jsou pouze nepravdivým obviněním ze strany hráče. V nahrávce jsem popisoval zejména tuto neuvěřitelnou situaci, kterou organizátoři obhajovali tímto nepravdivým výrokem,“ doplňuje Kovář.

Ten v uplynulých dnech řešil zdravotní problémy. V Glasgow sice seděl na střídačce, ale při vynuceném zranění Ondřeje Koláře musel do brány 18letý Matyáš Vágner.

Ale zpět ke Kovářově nahrávce. Michal Býček, mluvčí Slavie, poskytl k této záležitosti i stanovisko klubu: „Přemysl Kovář na nahrávce přesně popisuje situaci na hřišti po konci utkání, kdy domácí nechtěli naše hráče a členy realizačního týmu pustit do zázemí stadionu kvůli tomu, že podle nich Ondřej Kúdela použil vámi zmíněný výraz. Nahrávka a její kontext vylučuje jakoukoliv jinou interpretaci.“

V souvislosti s fyzickým napadením Ondřeje Kúdely na stadionu Rangers se Slavia rozhodla podat i trestní oznámení.

Celému případu se budeme blíže věnovat v příštím vydání podcastu Angličan.

Reklama

Doporučované