Hlavní obsah

Slávisté jsou v Anglii v kurzu. A postup může slavit i Žambůrek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Možnost přestupu Vladimíra Coufala do Anglie pootevřel nejen úspěch Tomáše Součka, ale i Coufalova síla a kvalita potvrzená Ligou mistrů či vítězným zápasem s anglickou reprezentací.

Reklama

Článek

Ukončením kariér Petra Čecha a Tomáše Rosického český živel ve vyšších patrech anglického fotbalu nevymizel. V rolích uvažovaných posil pro Premier League se ocitli dva slávisté. A krajan se může radovat i z postupu mezi elitu.

Ty tesklivější chvíle, kdy prakticky posledním českým praporečníkem v Premier League zůstával Matěj Vydra, jsou snad už pryč. Poté, co jako kometa zazářil Tomáš Souček v dresu West Hamu, se nyní na seznamech vytipovaných posil pro elitní ligu objevila i další česká jména, konkrétně jde o slávisty Vladimíra Coufala a Lukáše Masopusta.

A v kategorii nadějí, jež si v Anglii vychovávají pro brzkou budoucnost, se obrazně řečeno také mluví stále hlasitěji česky. Vedle Matěje Kováře a Vítězslava Jaroše, tedy mladých českých gólmanů na soupiskách Manchesteru United a Liverpoolu, je třeba vyzdvihnout ještě jedno jméno: Jana Žambůrka, který se v dresu Brentfordu v průběhu sezony svým dílem také přičinil o to, kde se dnes jeho klub ocitl. Tedy ve Wembley, ve finále kvalifikace o postup do Premier League, v němž se Brentford střetne dnes večer s Fulhamem.

Vedle finálového utkání FA Cupu se právě tyto spojnice vedené mezi Anglií a českou kotlinou staly součástí debaty, kterou spolu v podcastu Angličan tentokrát vedli Jaromír Bosák, Jindřich Šídlo a Luděk Mádl.

Vedle výkonu rozhodčího Anthonyho Taylora v sobotním pohárovém finále přišla na přetřes i otázka, zda triumf v FA Cupu může tým Arsenalu nasměrovat na nějakou úspěšnější a šťastnější kolej i pro příští ligové sezony. Protože v té nedávno uzavřené nedosáhl výš než na příčku číslo 8, v kontextu klubových tradic posledních desetiletí nedůstojnou.

„Ta pohárová výhra sice může být světýlkem z jakéhosi majáku naděje pro časy příští, ale sama o sobě nic nevyřeší, byť Arsenalu na poslední chvíli zajistila alespoň příčku v Evropské lize. Práce managementu klubu bývá opakovaně hodnocena jako nejednotná a zmatečná, navíc klubu velikosti a rozpočtu Arsenalu fatálně scházejí příjmy z Ligy mistrů, takže manipulační plocha na přestupním trhu je pro Gunners výrazně zúžená. A tohle jsou faktory natolik problematické a zásadní, že je i úspěch v FA Cupu těžko vyléčí či nějak překryje,“ poznamenává Luděk Mádl.

Debatéři hledali i odpověď na otázku, jaká cena na přestupním trhu by mohla adekvátně vyjádřit hodnotu hráčů, jako jsou Vladimír Coufal a Lukáš Masopust, o nichž se nahlas mluví v souvislosti s West Hamem, kde už působí Tomáš Souček, případně i na jiných adresách Premier League. „Pokud šéf Slavie Jaroslav Tvrdík označuje dosud uváděnou možnou cenu za Coufala na úrovni 2–4 miliony eur za špatný vtip, tak se s ním asi nedá než souhlasit,“ přitakává Jindřich Šídlo.

Uvidíme, kde se jednou zastaví transferní cena Jana Žambůrka, za nímž v jeho nedávné minulosti také najdeme slávistickou stopu. Ale teď je součástí týmu Brentfordu, který čeká rozhodující bitva proti Fulhamu o poslední účastnické místo v Premier League 2020/21.

„Žambůrek se dosud v sezoně objevil v 19 soutěžních utkáních Brentfordu. V průměru mu jeho minutáž, pravda, vychází zhruba na 20 minut na utkání, ale větší plochy, konkrétně 80 minut proti Stoke City a celých 90 minut s Leicesterem, si zahrál v FA Cupu. Na to, že je Žambůrkovi 19 let, už tedy dostává v prvním týmu i takto zajímavé příležitosti k herním konfrontacím. A to je pro něj bezpochyby velmi cenné,“ shodli se diskutéři.

Řeč se stočila i k novátorskému přístupu vedení Brentfordu - při tvorbě kádru klub výrazně sází na datový skauting a především na mladé hráče, do nichž vkládá víru, že jejich transfery v budoucnu přinesou mimořádně atraktivní výnosy. Angličan rozebírá inovativní přenastavení sportovní struktury klubu, kde byla zrušena akademie a nezvyklý důraz se položil na B-tým a jeho provázanost s „áčkem“, což se ostatně projevilo i na Žambůrkově příkladu.

Poslechněte si aktuální epizodu podcastu Angličan v přehrávači nad textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované