Hlavní obsah

Slávistické tryskomyši Vrbovi ukázaly, že i po titulu by měl v Plzni začít přezbrojovat, padlo v glosáři

V přímém souboji Slavia tým Plzně zdolala, v tabulce ale pořád ztrácí. Foto: ProfimediaVideo: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Korunovace Viktorie Plzeň se odkládá, fotbalisté Slavie ji doma v Edenu nedopustili.

Článek

Husté strniště na bradě trenéra Pavla Vrby dost možná skrylo tři vrásky, které mu víkend mohl vtisknout do tváře.

Zaprvé se oddálila mistrovská korunovace fotbalistů Viktorie Plzeň, jimž velí. V Edenu jim stačil bod, ale výhra slávistů v poměru 2:0 napsala trochu jiné pokračování.

Zadruhé Liverpool svou porážkou na stadionu Chelsea znovu kapku oživil scénář, že by to českému mistru letos s postupem přímo do Ligy mistrů nemuselo vyjít úplně na sto procent.

A zatřetí se ukázalo, že ve svém aktuálním rozpoložení Viktoria Plzeň, jejíž soupiska a sestava je prošpikovaná zkušenými veterány, na slávistický fotbal budoucnosti v přímém souboji nestačila.

To všechno lze efektivně řešit. K titulu může Plzeň doklopýtat klidně už v příštím kole, stačilo by jí uhrát v něm víc bodů než Slavia. Pokud by oba celky bodovaly naplno, měla by Viktoria ještě dvě zbývající kola na to, aby v nich uhrála alespoň bod. Titul už jí uteče opravdu jen těžko.

Liverpool ohrožuje plzeňské plány variantou, že vyhraje Ligu mistrů a zároveň se v anglické Premier League nevejde do nejsilnější čtyřky. Aby se tomu podařilo zamezit, stačí Kloppovu týmu vyhrát v Brightonu. Což v jeho silách jistě je, zbývá jen to uskutečnit.

A pokud to všechno do sebe zapadne a zacvakne, Plzeň si na zlatý poklad za Ligu mistrů sáhne a bude si za něj moci koupit svoji budoucnost. Není tajemstvím, že majitelé Viktorie nedisponují vlastními finančními zdroji tak masivními jako Daniel Křetínský ve Spartě či spojení čínských firem CEFC a CITIC ve Slavii. Ale Plzeň si na živobytí umí peníze v pohárové Evropě vydělat sama.

V minulé sezoně platilo, že jen za účast ve skupinové fázi Ligy mistrů platí UEFA celkem 324 milionů korun. Lze předpokládat, že od nového cyklu budou tyto prostředky ještě navýšeny, navíc si Plzeň může uhrát další bonusy za získané body. Další synergie mohou přinést příjmy z prodaných vstupenek nebo zvýšeného zájmu a štědrosti sponzorů.

Ideální příležitost nakoupit hráče, kteří budou tvořit budoucnost plzeňského klubu, jehož kádr s věkovým průměrem 29 let je teď nejstarší v české lize. Stopera Pernicu už si Plzeňští zajistili s půlročním předstihem, lze očekávat, že další jména by v dalších přestupních obdobích měla následovat. Limberský a spol. už slávistickým rychlíkům nestačili.

Jak Anglie dýchá za Alexe Fergusona? Jakou show tentokrát nabídlo španělské El Clásico? Na které hráče má před přestupním obdobím políčeno pražská Slavia? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované