Hlavní obsah

Slávistický šéf Tvrdík: U Křetínského mi řekli, že s Berbrem existují dohody. A ať už ho neprovokuju

Jaroslav Tvrdík, šéf slávistického představenstva, nabídl v rozhovoru svou verzi dění v nejvyšších patrech české fotbalové politiky.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdo a jak tahá za nitky při rozhodování o klíčových otázkách českého fotbalu? Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha, popsal vztahy ve vedení fotbalové asociace, kterou zosobňuje zejména kontroverzní místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Jaroslav Tvrdík v obsáhlém rozhovoru promluvil o mocenském podílu Sparty a Viktorie Plzeň, který je podle něj opomíjený. A prozradil detaily o tajné schůzce v Pařížské ulici, v pražské pracovně Daniela Křetínského, majitele Sparty.

Měl se na ní dozvědět, že Sparta a Plzeň mají s Romanem Berbrem jasné dohody, že z vedení fotbalu odejde. „A že když ho nechám na pokoji a nebudu (proti němu) tweetovat, tak Berbr do roka a do dne z fotbalu odejde,“ řekl Jaroslav Tvrdík v rozhovoru pro Seznam.

Interview najdete v úvodním videu. Jde o plnou verzi rozhovoru, který vznikl pro pořad Televize Seznam Jiná liga (odkaz zde).

Zmiňovaná schůzka se uskutečnila v květnu či červnu 2017. Čtyřiašedesátiletý Roman Berbr zůstává ve vedení asociace i nadále a nedávno zmínil, že v něm hodlá pracovat ještě 5 let.

Jméno někdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka je spojeno se vstupem čínského kapitálu do České republiky. Jednou z akvizic společnosti CEFC se v roce 2015 stal fotbalový klub SK Slavia Praha. A Tvrdík stanul v jeho čele.

V květnu 2017 získala Slavia titul mistra ligy a už o pár dní dříve to tehdy začalo vřít v rámci celého českého fotbalu, protože tehdejší předseda asociace Miroslav Pelta byl zatčen a obviněn z údajných trestných činů souvisejících podle policie s manipulacemi kolem rozdělování státních dotací pro sport.

Bylo jasné, že se může přepisovat „politická mapa“ českého fotbalu. A Jaroslav Tvrdík tehdy, před blížící se volební valnou hromadou fotbalové asociace, začal ostře vystupovat proti jejímu českému místopředsedovi Romanu Berbrovi.

Kdo je Berbr? Bývalý příslušník Státní bezpečnosti, který si po kariéře rozhodčího vybudoval ve fotbalovém hnutí pevnou síť spolupracovníků a sympatizantů, zhusta taktéž někdejších rozhodčích. Síť pevnou natolik, že mu ve fotbalových volbách garantovala mandát uchopit po Peltově pádu prakticky veškerou moc nad asociací.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr, místopředseda Fotbalové asociace ČR.

A to navzdory tomu, že se Berbrovo jméno v minulosti mnohokrát otřelo o různé korupční aféry. Zpochybněno bylo zejména v kauze tzv. Křetínského tašky. To když šéf Sparty Daniel Křetínský v roce 2012 poukázal na nekalosti, které podle něj měly souviset s podporou Viktorie Plzeň ze strany rozhodčích. A to v době, kdy právě komisi rozhodčích na fotbalové asociaci řídila Dagmar Damková, manželka Romana Berbra. Nezvratné důkazy o tom se ovšem v Křetínského tašce, ani nikde jinde, nakonec neukázaly.

Jaroslav Tvrdík v rozhovoru pro Seznam zdůraznil, že moc v českém fotbale drží nejen Roman Berbr. „Zbývající vliv na fotbal má logicky Sparta, pan Dušan Svoboda, který je členem výkonného výboru FAČR, předsedou Ligové fotbalové asociace, místopředsedou Sparty a v zásadě jde s panem Berbrem ruku v ruce mnoho let. A dalším, kdo trvale sedí ve vrcholné vládě českého fotbalu, je pan Tomáš Paclík,“ zmínil majitele Viktorie Plzeň.

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, a jeho starší rozhovor na Seznamu. Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V zákulisí se průběžně hovoří o tom, kdo z klíčových hráčů má zrovna s Romanem Berbrem lepší či horší vztahy. Berbr, jemuž je dlouhodobě přičítána schopnost vlivu na rozhodování ligových sudích, byl dlouho spojován s Plzní. Přinejmenším ve zmiňovaných fotbalových volbách v roce 2017 pak došlo ke zjevnému propojení tohoto tandemu i se Spartou. „Byl to pan Dušan Svoboda ze Sparty, který (na valné hromadě) vedl vyjednávací tým české komory za zvolení nového vedení fotbalového svazu, za pana Malíka, za pana Berbra,“ připomíná nyní Tvrdík. Ten ve volbách podporoval protikandidáta Petra Fouska, ten ovšem nebyl úspěšný.

Volební valné hromadě FAČR v červnu 2017 předcházela i Tvrdíkem zmiňovaná schůzka v Pařížské ulici, v pražském sídle konsorcia EPH, které ovládá energetické a průmyslové firmy v majetku miliardáře Daniela Křetínského.

„Měl jsem představu, že půjde o schůzku na úrovni majitelů, nakonec se jí vedle pana Křetínského účastnil i Dušan Svoboda a jako host tam přišel pan Šádek, generální ředitel Viktorie Plzeň,“ vybavuje si Tvrdík. Dodává, že se snažil přesvědčit zúčastněné, že by fotbal měl projít změnami.

„Aby do něj přišli jiní lidé, aby prošel transformací. Ale v zásadě jediné, co jsem se na té schůzce dozvěděl, bylo, že svými tweety pana Berbra provokuji, že oni s ním mají pevné dohody, že pan Berbr chce odejít se ctí, když ho nechám na pokoji, tak do roka a do dne z českého fotbalu odejde. A v zásadě mě přesvědčili, že pro žádnou dohodu s námi nejsou ochotni zvednout ruku,“ dodává Tvrdík.

Jak posléze Tvrdík doplnil, věty o dohodách s Berbrem tehdy nevyřkl doktor Křetínský, ale Svoboda se Šádkem.

Redakce Seznam Zprávy oslovila Daniela Křetínského a Adolfa Šádka. Možnosti vyjádřit se k obsahu schůzky, o níž Jaroslav Tvrdík vypráví, ovšem nevyužili.

Zákulisní interpretace, že současné uspořádání vztahů na úrovni šéfů ligových klubů a Romana Berbra nahrává nejvíc Slavii, jinými slovy, že k Berbrovi má nyní nejblíže Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, odmítá. Argumentuje způsobem, kterým sudí zápasy Slavie pískají. „Jejich verdikty jsou korektní,“ zdůrazňuje. A komunikaci se svazovými šéfy Martinem Malíkem a Romanem Berbrem vysvětluje praktickými důvody. „Hovoříme spolu například o systému videorozhodčího nebo o blížícím se mezistátním utkání s Brazílií, které se bude hrát na našem stadionu,“ podtrhává Tvrdík.

Odpovědi na otázky, proč Slavia pořádání zápasu s Brazilci nebyla nakloněna, proč čínský majitel Slavie sponzoruje i fotbalovou asociaci nebo jak se Jaroslav Tvrdík staví k osudu Petra Mlsny, náměstka ministra vnitra, který nedávno opustil komisi rozhodčích, najdete ve videorozhovoru se šéfem Slavie. Najdete ho nad tímto textem.

Reklama

Doporučované