Hlavní obsah

Slavná Broadway neotevře půl roku. Česká divadla nehrají a tratí stamiliony

Broadway zavřela na půl roku. Česká divadla nehrají ani přes stamilionové ztráty.Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá divadelní ulice v New Yorku prodlužuje uzavírku kvůli koronaviru až do září. Hrozí tak škody v řádu miliard dolarů, ohroženy jsou ale i desítky tisíc pracovních pozic. Podobně je na tom i česká scéna, a to i přes uvolnění.

Článek

Přesný termín ještě neznají. Producenti 41 divadel na newyorské Brodwayi přesto nabízejí lístky už od 6. září. A to hlavně jako náhradu za ty propadlé od uzavření 12. března, píše magazín Hollywood Reporter.

Slavná divadelní ulice v New Yorku uzavřená.

Pryč jsou ocenění a sto tisíc lidí se bojí o práci

Populární Broadway propásla i své prestižní dubnové udílení Ceny Tony, které bylo odloženo poprvé po 73 letech. Původně měla tamní divadla otevřít 7. června, nově oznámené další tři měsíce ale prodlužují odstávku už na půl roku. Vůbec se neodehraje například 16 nových představení. Ještě hrozivější je ale nejistota 97 tisíc lidí, kterým obor dával práci, uvádí newyorská televize Spectrum News.

Slavná divadelní ulice v New Yorku uzavřená.

Desítky miliard v New Yorku, stovky milionů v Česku

Půlroční proluka může celý sektor včetně hotelů, barů, restaurací i dopravy stát skoro 2,7 miliardy dolarů, v přepočtu tedy zhruba 68,5 miliardy korun. Loni mezi březnem a zářím jenom prodeje vstupenek divadel dělaly v přepočtu 23,2 miliardy korun, dodává Hollywood Reporter.

Slavná divadelní ulice v New Yorku uzavřená.

V Česku se jevištní opony mohly zvednout už 11. května. Mnoho divadel ale i přes umožnění akcí do sta lidí neotevře. Týká se to i většiny těch pražských, píše agentura ČTK. Hrát pro diváky ob místo v každé druhé řadě se nevyplatí ani třeba Národnímu divadlu. To už v dubnu odhadovalo ztráty na desítky milionů.

Dopady v ČR.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy tratila česká divadla na lístcích při úplném uzavření asi 160 milionů korun za měsíc, 194 milionů to bylo u tuzemských kin. Vláda celou kulturu podpoří jednou miliardou, což je podle kritiků málo.

Dopady v ČR.

Reklama

Doporučované