Hlavní obsah

Slavná disciplína vstává z hrobu, v Harrachově už se opět skáče na lyžích

Foto: Profimedia.cz

Mladí čeští skokani už nemusí dojíždět na můstky třeba do německého Klingenthalu. Alespoň můstek K-70 se v Harrachově podařilo zprovoznit.

Reklama

Z Krkonoš dorazila dobrá zpráva. Nebezpečí, že v Harrachově proběhne druhá zima se zcela uzavřenými skokanskými můstky, se podařilo odvrátit. Alespoň na jednom můstku mohou děti opět skákat. Slavná sportovní disciplína tak vlastně odvrátila svou klinickou smrt.

Článek

Byly časy, kdy skok na lyžích patřil k divácky nejatraktivnějším televizním sportům v zemi. Na slávu olympijského vítěze Jiřího Rašky navázali zejména v 80. letech sběratelé medailí jako Pavel Ploc či Jiří Parma. Slávu disciplíny pak nesli dál i Jaroslav Sakala či Jakub Janda, současný člen Poslanecké sněmovny.

I z této pozice však musel smutně sledovat, jak jeho sport doslova hyne na úbytě. Ke skoku na lyžích totiž nutně potřebujete provozuschopné skokanské můstky. A obrovské problémy kolem nich se v posledních letech vyskytly jak ve Frenštátě pod Radhoštěm, tak v Harrachově.

V krkonošském středisku se v minulé zimní sezoně neskákalo vůbec. Letos se podařil malý zázrak. „V sobotu jsme otevřeli alespoň můstek K-70. A běží tu teď tři tréninky denně. Jezdí k nám oddíly z Lomnice, z Deštného, Frenštátu. Je to nyní jediný funkční můstek v republice. K tréninku ho teď použije i reprezentant Kožíšek,“ líčí situaci Stanislav Slavík, který s bratrem Josefem založil Bucharův klub, jehož cílem bylo skok na lyžích v Harrachově zachránit. Podařilo se.

Můstky v Harrachově, zejména ten mamutí pro lety na lyžích, i velký můstek K120 zchátraly. V roce 2018 se vlastník můstků, jímž je Areál skokanských můstků Harrachov, o.p.s., tedy obecně prospěšná společnost, rozhodl zavřít kvůli nevyhovujícímu technickému stavu všechny můstky. Ukončil na nich provoz, prostě se neskákalo.

Státní dotace na alespoň částečnou opravu nemohly být vyplaceny a čerpány kvůli tomu, že provozovatel můstků nebyl vlastníkem pozemků pod nimi ani na ně neměl dlouhodobou nájemní smlouvu. Všechny peripetie příběhu jsme dopodrobna popsali zde.

S patovou situací se odmítla smířit rodina Slavíkova, jejíž členové se v několika generacích o skokanský sport v Harrachově v různých rolích starají. Založila Bucharův klub, který chtěl zprvu zachraňovat „mamuta“ či velký můstek (K-120), potom zacílil své úsilí alespoň na menší můstky, aby se v Harrachově vůbec nějak skákalo.

K tomu bylo zapotřebí udělat důležitý administrativní úkon. „Po vzájemné dohodě jsme za 1 korunu od Českého olympijského výboru koupili 75 procent podílu v o.p.s., která můstky vlastní,“ vysvětluje Stanislav Slavík. Zbývající podíl drží Svaz lyžařů ČR.

K transakci došlo těsně před Vánoci. A vzhledem k situaci se sněhem se můstek K-70 podařilo otevřít před pár dny, v sobotu 4. ledna. „Je to všechno složité, kdybychom třeba už v létě věděli, že to vyjde a skákat půjde, připravili bychom si sněžné dělo a podobně. Ale jsme rádi, že to vzhledem k situaci dopadlo alespoň takhle a že se skáče. Bezpečnostní certifikace můstku je v pořádku. Pro přípravu mladých skokanů chceme otevřít ještě i malý můstek K-40,“ říká Slavík.

Problém zchátralého areálu ale samozřejmě potřebuje mnohem zásadnější a hlubší řešení. „Liberecký kraj vypsal soutěž na vypracování studie, která by popsala, jak areál co nejlépe revitalizovat. Až ta studie bude na světě, může se s ní jít na vládu,“ míní Slavík.

Vize nazvaná Národní investiční plán, kterou před Vánoci představil premiér Andrej Babiš, obsahuje i položku Národní olympijské centrum zimních sportů v Harrachově. Její součástí má být i komplexní rekonstrukce skokanských můstků. Počítá se tu se státní investicí 500 milionů korun a zahájením realizace v roce 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované