Hlavní obsah

Slavná filmová zátoka zůstane turistům nepřístupná minimálně další dva roky

Thajská zátoka Maya Bay se turistům neotevře dříve než v létě 2021.Video: Lukáš Marek, Shutterstock.com

 

Reklama

Na slavnou pláž denně chodilo až pět tisíc lidí, což zanechalo stopy například na korálech ve vodě. Úřady ji zavřely loni v červnu.

Článek

Zátoka Maya Bay, která je jednou z nejslavnějších na světě, se turistům nezpřístupní ještě minimálně dva roky. Televizi CNN to řekl ředitel thajských národních parků Songtam Suksawang. Zátoka podle něj potřebuje ještě čas, aby zregenerovala své přírodní zdroje, zejména korálové útesy, které kvůli velkému počtu turistů trpěly nejvíce.

Lokalita je turistům zapovězena od loňského června, průměrná denní návštěvnost v roce 2017 tam podle CNN dosahovala 5000 lidí.

Původně měla být zátoka na ostrově Koh Phi Leh znovuotevřena už loni v říjnu, poté ale úřady dobu prodloužily na neurčito a nyní stanovily předběžný termín otevření na léto 2021. „Zda je pláž připravená na turisty, budeme znovu posuzovat. Náš tím přehodnocuje situaci každé tři měsíce,” řekl Suksawang CNN.

Od loňského roku bylo podle Suksawanga v zátoce vysazeno na 10 tisíc nových korálů, ti podle něj zprvu dobře rostli, ale vlna veder, které Thajsko nedávno zasáhla, růst korálů zpomalila a některé vybělila. I proto bude podle ředitele na regeneraci třeba více času.

Maya Bay byla jednou z největších atrakcí v celém Thajsku. Slávu a s ní paradoxně i zkázu ve formě záplavy turistů jí přinesl film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, který se přímo v zátoce natáčel.

Reklama

Související témata:

Doporučované