Hlavní obsah

Slavné ústřice v sobě mají viry. Chorvatsko zrušilo oblíbený festival

V chorvatských ústřicích se našly noroviry.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Mali Ston, malebné chorvatské městečko ležící na jihu země, musí zrušit svůj tradiční březnový festival ústřic. Důvodem jsou noroviry, které odborníci v místních ústřicích našli. Chovatelé mluví o obrovské finanční ztrátě, v Malem Stonu se ročně vyloví na 3 miliony ústřic.

Článek

Tradiční březnový festival ústřic na jihu Chorvatska se ruší. V laboratoři ve vyhlášených ústřicích našli noroviry, které způsobují zvracení a průjmy a přežijí i vysoké teploty při vaření. Na festival každoročně přijížděly tisícovky turistů.

Odborníci z výskytu virů viní velké množství turistů, kteří každoročně připlouvají zejména v letních měsících k břehům Jadranského moře. Ti se tak podílejí velkou měrou na znečišťování, místní kanalizace navíc nejsou dimenzované na tak velký počet lidí. Odpadní vody se tak často dostávají i do ústřičných sádek.

„Mrzí mě to, ale jedinými viníky jsme my, lidé. Tohle znečištění mořské laguny nepřišlo ze vzduchu, je to výsledek lidské aktivity,” okomentoval celou situaci pro agenturu AP Vlado Onofri, profesor Univerzity v Dubrovníku a odborník na mořský a pobřežní výzkum.

Místní ústřice jsou celosvětově proslulé díky své kvalitě a také tím, že se jinde nevyskytují. To potvrzuje i majitel restaurace La Koruna v Malem Stonu Svetan Pejic. „Naše ústřice jsou opravdu speciální, tohle je jediné místo na světě, kde je můžete najít. V minulosti se naše ústřice snažili rozmnožit například experti ve Francii, ovšem bez výsledku, naše čisté moře je prý jedinečné.”

Starosta Maleho Stonu Vedran Antunica popřel, že by výskyt norovirů způsobily místní znečištěné odpadní vody. „Viry jsou všude, teď když mluvím, tak mám kolem sebe vzduch plný virů. Turisté tady teď nejsou. Náš systém odpadních vod je pořád stejný, co se tedy změnilo?”

Místní farmáři platí státu každoročně vysoké poplatky za využívání laguny pro chov ústřic. Dodávají, že už teď jsou ve finančních ztrátách, a očekávají, že místní autority problém brzy vyřeší.

Reklama

Související témata:

Doporučované