Hlavní obsah

Slavné vítězství Abby v soutěži Eurovize se zrodilo navzdory Britům

Foto: Profimedia.cz

Abba: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad a Benny Andersson.

Reklama

Neslavnější švédská popová skupina odstartovala svoji úspěšnou kariéru vítězstvím na Eurovizi s písní Waterloo. Jeden z jejích členů Björn Ulvaeus prozradil překvapivé okolnosti výhry.

Článek

Britové sabotovali úsilí švédské skupiny Abba vyhrát soutěž Eurovize v roce 1974. V rozhovoru pro BBC to řekl Björn Ulvaeus, podle něhož dal tým britských porotců Abbě nula bodů. Británie totiž měla své želízko v ohni: Olivii Newton-John.

Brity nepomohl obměkčit ani fakt, že Abba soutěžila s hitem, jehož název odkazuje k jednomu z největších vojenských vítězství v anglické historii – porážce Napoleona u Waterloo. Právě švédskou kapelu ale britští porotci považovali za hlavní hrozbu pro svoji kandidátku v Eurovizi, která začala v roce 1956.

Britský tým porotců Abbu zcela ignoroval a místo ní hlasoval pro kapelu Korni Grupa z tehdejší Jugoslávie. Ta přitom zpívala výhradně v srbo-chorvatštině.

Britský komplot však výhru švédských favoritů nepřekazil – Olivia Newton-John nakonec skončila se svým hitem Long Live Love až na čtvrtém místě. Ulvaeus uvedl, že se britský tým choval „mazaně“.

„Britové byli první, kdo nás po vítězství objal,“ vzpomínal Ulvaeus v rozhovoru na okamžiky, které Abbu vystřelily k popovým výšinám. Navzdory tomu ale dali Abbě nula bodů, což švédský zpěvák a skladatel považuje za „zvláštní“.

Už o rok později se ale pravidla soutěže změnila a místo týmů porotců z národních států začali rozhodovat posluchači.

Britka Olivia Newton-John prý přitom počítala s tím, že Švédové zvítězí. „Frida (další členka Abby Anni-Frid Lyngstadt) je její dobrou přítelkyní. Řekla, že Olivia věděla, že vyhrajeme,“ podotkl Ulvaeus. Během soutěžní noci o tom sice mluvili, podrobnosti si už ale nepamatuje… druhý den se vzbudil a byl celosvětově známý.

„Přes noc jsme se z obskurní švédské kapely stali slavnými na celém světě… bylo to neskutečné.“

Na vítězství v Eurovizi (třetí v řadě) nicméně nemuseli dlouho čekat ani Britové. Soutěž vyhráli už o dva roky později s písní Save Your Kissses for Me od skupiny Man.

Reklama

Doporučované