Hlavní obsah

Česko má státní smutek. První setkání s Karlem Gottem ale byla veselá, vzpomínají hvězdy

Foto: archiv J. Sidovského

Známé osobnosti a jejich vzpomínky na první setkání s Karlem Gottem.

Reklama

Veřejnost i osobnosti české kultury se v uplynulých dnech loučily se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Řada z nich se s ním poprvé setkala už v dětském věku. Požádali jsme šestici z nich, aby se o vzpomínky na první setkání podělila. „Bylo to ve studiu, maminka mu zpívala sbory a já jí tutově dělala ostudu,“ svěřila se třeba zpěvačka Linda Finková. „Já žárlila na maminku,“ přiznala zase Mahulena Bočanová.

Článek

Právě Mahulena Bočanová zná Karla Gotta od svých devíti let. Tehdy jako malá holčička točila hudební komedii Sedm pater pro tisíc přání. A jelikož byla dítě, doprovod rodiče byl nutností.

„Byli jsme v Kotvě a pamatuji si, jak jsem trošku žárlila. Tím, jak Karel byl ke všem galantní, tak byl stejný i vůči mámě, která se najednou začala ‚čepejřit‘. Viděla jsem ten její krásný úsměv, který obvykle patřil tatínkovi… A pak jsem se úplně stejně na něj smála celý život já. Pracovně jsme se ještě potkali na natáčení seriálu Bylo nás šest a samozřejmě na spoustě akcí. Vždycky to bylo jedinečné setkání. Všechno vždycky věděl. Měl obrovský rozhled, nesmírně vzdělaný pán. Ať odpočívá v pokoji,“ řekla Bočanová.

Jako dítě se s Mistrem setkala i Linda Finková, kterou do nahrávacího studia vzala maminka, rovněž zpěvačka a hudební pedagožka Lída Nopová. „Maminka Karlovi zpívala sbory a já jí tutově dělala ostudu, protože jsem byla neposedná a ukecaná,“ vzpomíná Finková.

O něco starší už byla Lucie Vondráčková. Karla Gotta zpovídala ve svých dvanácti letech. „Poprvé jsme se potkali, když byl hostem u mě v Marmeládě. I po 25 letech, už při nazpívání našeho vánočního duetu, byl laskavý, vstřícný, skromný, prostě dechberoucí. Jeho přítomnost a možnost si s ním popovídat byly vždy jako za odměnu,“ přiznává Vondráčková.

Od malíře malířovi

To Tereza Kostková na „Káju“ narážela na společenských akcích, ale k prvnímu osobnímu setkání došlo podstatně později. „S Karlem Gottem jsem se poprvé setkala na jeho narozeninách. Teď přesně nevím, které to byly, ale určitě šlo o narozeniny. Byla nás celá řada, vystáli jsme si dlouho frontu, abychom mu mohli poblahopřát. Vzpomínám si, jak jsem se mu představila, aby věděl, kdo jsem a kdo mu nese dárek. A on tak krásně řekl: ‚Já vím, kdo jste, vždyť jsem stejný ročník jako tatínek.‘ Měl přehled, věděl,“ líčí Kostková.

„Vlastně mě to zaskočilo, neměl povinnost kdejakou mladou ‚čudlu‘ registrovat. Dala jsem mu tenkrát obraz mého dědečka, který byl akademický malíř. Říkala jsem mu: ‚Chtěla jsem Vás potěšit něčím, co určitě nemáte, což je právě obraz dědečka.‘ Prostě jsem ho coby malíře chtěla potěšit jiným malířem. A pravdou je, že od té doby, kdykoliv jsme se potkali, přišla právě řeč na obraz a vyprávění o tom, kde visí. Myslím, že ho potěšilo, že jsem ho vnímala právě jako malíře a ne jako zpěváka.“

Karel Gott v číslech.Video: Veronika Šiklová, Tomáš Urbánek, Seznam Zprávy

Velmi osobně se s Gottem znal i muzikant a producent Petr Šiška, který je rovněž podepsán pod řadou zpěvákových písní.

„V době, kdy jsme tvořili vůbec první písně s Leškem Wronkou pro Karla na CD Pokaždé, jsme se potkali na jedné akci, všichni měli z Karla vítr a bylo to samé ‚Mistře sem, Mistře tam‘, všichni mu uctivě vykali. Karel přišel ke mně a říká: ‚Ahoj Petře, rád tě vidím! Začal mi tykat, jako bychom se znali sto let, a tak jsem začal tykat také a všichni koukali: ‚Vy se znáte?‘ A od té doby jsem si tykal s Karlem a napsal pro něj desítku textů,“ říká Šiška, který se zpěvákem natočil i pohádku Když draka bolí hlava. „Mimochodem, naše kapela Legendy se vrací byla půlnočním dárkem k jeho sedmdesátinám a – jak tvrdil sám Karel – je to jediná kapela, na kterou byl ochoten tančit,“ zavzpomínal Šiška.

Takový byl Karel Gott.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Velmi blízko měl ke Karlu Gottovi i producent Janis Sidovský.

S populárním zpěvákem se poprvé setkal v době, kdy se profesionálně živil tancem. Před 35 lety oba natáčeli pořad Sejdeme se na výsluní. „Šlo o vánoční díl a Karel Gott zde zpíval duety s Darinou Rolincovou a s Helenou Vondráčkovou. Do pořadu jsem se tenkrát dostal jako tanečník, tehdejší mistr republiky v moderním tanci, a nejvíc si pamatuji, že v pauzách mezi záběry nám Karel Gott pouštěl na videu Thriller od Michaela Jacksona. Od té doby jsme se pracovně i v soukromí setkávali mnohokrát, vystupoval na koncertech, které jsem produkoval, a zpíval dokonce na našem obřadu registrovaného partnerství písničku Cesta rájem,“ uzavřel Sidovský.

Reklama

Doporučované