Hlavní obsah

Slavný basketbalista LeBron James vzkázal: Majitelé týmů NFL jsou otrokáři

Foto: Profimedia.cz

LeBron James. Ilustrační snímek.

Reklama

Majitelé týmů americké fotbalové ligy jsou podle LeBrona Jamese otrokáři. Pokud hráči neposlouchají, končí.

Článek

Hvězda americké basketbalové ligy NBA LeBron James se ostře opřela do majitelů týmů v americké fotbalové lize NFL. V páteční epizodě seriálu The Shop z dílny HBO označil hráč Los Angeles Lakes vlastníky týmů z NFL za „bandu starých bílých mužů, kteří vlastní týmy a chovají se jako otrokáři”.

Podle Jamese jednají vlastníci týmů s hráči tak, jak chtějí. A pokud se hráč nepodvolí, zbaví se ho.

James zdůraznil, jak rozdílné postoje mají NBA a NFL k projevům aktivismu svých hráčů.

Basketbalista si například spolu s kolegy během rozcvičky v roce 2014 oblékl tričko s nápisem: „Nemohu dýchat”, jímž chtěl upozornit na policejní brutalitu. Žádný trest od ligy nepřišel.

Naopak bývalý quarterback San Francisca Colin Kaepernick si po svém protestu v roce 2016, kdy během národní hymny poklekl, aby vyjádřil nesouhlas s rasovou nerovností, po konci sezony v lize už nezahrál. NFL a komisař Roger Goodell pak hráčům přikázali, že během hymny musejí pouze stát. Kaepernickovi se následně povedlo majitele v lize přemluvit, aby hráčům dovolili alespoň na protest opustit během hymny hřiště.

LeBron James upozornil na odlišný přístup komisaře NBA Adama Silvera, který jim politická vyjádření dovoluje. „Nezáleží na tom, jestli s námi Adam souhlasí,” řekl James. „Alespoň si nás vyslechne. Dokud se vyjadřujeme ve vzdělané, nenásilné formě, pak je s tím v pořádku, protože nakonec to jsou hráči, kteří jsou u kormidla.”

James se v citované epizodě také vyjádřil v tom smyslu, že se NBA zajímá, v co hráči věří. Kdežto NFL je podle něj pouze o tom, co hráč musí udělat. NFL čelila kritice ohledně „otrokářství” během posledních deseti let už několikrát.

Popudil Trumpa a zničil si kariéru, teď se stal americký fotbalista tváří kampaně Nike.Video: Reuters

Reklama

Doporučované