Hlavní obsah

Slavný Hrabalův Palác Svět může spasit jen změna zákona

Starosta Prahy 8 Petrus: Paláci Svět pomůže jen změna zákona.

 

Reklama

Palác Svět, který proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, stále chátrá. Podle starosty Prahy 8 Romana Petruse (ČSSD) je v tuto chvíli situace neřešitelná. Pomohla by prý jen změna zákona.

Článek

Železobetonový činžovní a obchodní dům v pražské Libni, který spolu s přáteli navštěvoval jeden z nejznámějších českých autorů, Bohumil Hrabal, chátrá už několik desítek let.

Budova postavená ve 30. letech minulého století stavitelem Františkem Havlenou dnes nevypadá jako v dobách, kdy ji Hrabal proslavil ve své povídkové knize a kde se scházel s lidmi jako Egon Bondy.

Dnes je to spíš zabedněná železobetonová konstrukce, jejímž vlastníkem je italský podnikatel Antonio Crispino. Jednání s ním o rekonstrukci Paláce Svět jsou ale podle starosty Prahy 8 Romana Petruse problematická.

„Vše, co bylo na domě cenného po stránce kulturní a historické, je pryč,“ řekl Seznam Zprávám starosta. V tuto chvíli prý majitel neporušuje žádné zákony tím, že budovu nechává bez rekonstrukce.

Podle Petruse by mohla se situací kolem Paláce Svět pomoct jen změna v legislativě. „Musel by přijít nový zákon, který by říkal, že majitelé musí mít nemovitost v určité podobě tak, aby třeba respektovala svoje okolí. A pokud to nedělají, musí se proti nim nějakým způsobem zasáhnout,“ představuje si znění zákona starosta.

Další variantou, která by mohla pomoct s rekonstrukcí podobných objektů, je zpřísnění zákona o vyvlastňování. „To znamená, že pokud se majitel o nemovitost dlouhodobě nestará, objekt chátrá, tak pak by se přistoupilo k tomuto procesu,“ doplňuje Petrus.

Pusťte si speciální studio Seznam Zpráv k výročí úmrtí legendárního spisovatele. Vzpomíná na něj například publicista Jiří Peňás.

Reklama

Související témata:

Doporučované