Hlavní obsah

Slavný hřebčín v ohrožení. Část pastvin, kde vyrůstají šampioni dostihů, se má změnit na bytovky

Napajedelský hřebčín vychovává elitní koně už 133 let.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stáje v Napajedlech vychovávají elitní koně přes 130 let. Podle bývalého šéfa místního hřebčína jim však hrozí zánik. Soukromý majitel chce osm hektarů pastvin přeměnit na plochy pro hromadné bydlení. Zastupitelé kývli na změny územního plánu.

Článek

Když bývalý šéf napajedelských stájí minulý týden přednášel na veřejném zasedání zastupitelům vážné námitky k chystanému projektu nové výstavby, vypadl proud. A tak širší veřejnost – diváci místní kabelové televize – v přímém přenosu výhrady známého veterináře a exstarosty města neslyšela.

Přitom Antonín Černocký varoval, že hrozí konec jedné z hlavních tradic jejich města. Zánik napajedelského hřebčína, nejúspěšnějšího hřebčína v České republice.

Domov několika šampionů Velké pardubické se má podle zjištění Seznamu v budoucnu výrazně změnit. Místní zastupitelé minulou středu navzdory projevu Antonína Černockého kývli ve zrychleném řízení na balík změn územního plánu. Z dvaceti přítomných bylo třináct pro, sedm se zdrželo.

Odhlasovali také, že rozjedou povolovací proces na přeměnu osmi hektarů pastvin na plochu pro hromadné bydlení. „Mají tady vyrůst až čtyřpatrové domy pro nájemní bydlení. Majitelka mi řekla, že tak potřebují získat peníze na chov koní, protože je ztrátový. Jenže když v bezprostřední blízkosti hřebčína vzniknou bytovky, už tu žádný chov nebude,” obává se Černocký.

Seznam má k dispozici usnesení zastupitelů ze 24. dubna. V balíku změn územního plánu figuruje také lokalita Výběhy. Ze zemědělských ploch se mají stát plochy pro hromadné bydlení a občanskou vybavenost.

Starostka Irena Brabcová, zvolená za Napajedelské fórum a hnutí ANO, odmítá, že už je vše rozhodnuto. „Podkladem pro změnu územního plánu bude územní studie, která odpoví na všechny otázky ohledně projektu. Buď se to zastupitelům bude líbit a schválí jej, nebo ne,” uvedla.

Sama hlasovala pro změnu, i když tvrdí, že o projektu zatím nemá dostatek informací.

Podle Černockého měli zastupitelé na prostudování dokumentů málo času, při jednání neprošel návrh, že by se o lokalitách hlasovalo jednotlivě. „Obávám se, že je to první krok pro zánik hřebčína. Chci, aby dál žil a neudělali z toho jen muzeum. To by zakladatel, hrabě Baltazzi, asi vylezl z hrobu,” řekl uznávaný veterinář.

Hřebčín funguje od roku 1886, přežil světové války i komunistickou éru. Po kuponové privatizaci patřil různým majitelům, od roku 2014 jej vlastní společnost Sygnum. Majitelé Antonín Sieklík a jeho sestra Miroslava Kotačková mají také přepravní společnost BC Logistics nebo Hagelin, s. r. o., zaměřenou na zemědělskou výrobu.

Plány na budoucnost hřebčína odmítli komentovat. „Na tyto otázky nebudeme odpovídat,” vzkázali po e-mailu.

Podle některých obyvatel plány povedou k pomalému zániku věhlasných stájí, které prodávají koně do celého světa.

„Na pozemcích už pokáceli několik staletých stromů. Má to pokračovat výstavbou silnice a domů místo pastvin. Myslím, že by stálo za to, národu ukázat, jak se chováme k památkám, jen kvůli finančnímu zisku,” uvedla místní obyvatelka, která si nepřála uvést jméno.

K hřebčínu náleží další desítky hektarů pastvin, jenže ty jsou pro koně hůře přístupné a leží dál od stájí. „Zvláště pro hříbata je to nemyslitelné,“ řekl Černocký.

Hřebčín je každoročně nejúspěšnější chovatel koní v České republice. Jeho odchovanec Charme Look v roce 2016 ovládl Velkou Pardubickou, stejně jako klisna Legenda v roce 1979. Koně z místního odchovu pravidelně září i v jiných evropských dostizích.

Reklama

Doporučované