Hlavní obsah

Slavný ruský historik se přiznal k vraždě své partnerky. Její ruce si nesl v batohu

Foto: Twitter.com/leonidragozin

Ruský historik Oleg Sokolov miluje napoleonské období.

Reklama

Ruského historika a kapacitu na napoleonskou epochu Olega Sokolova zadržela v Petrohradu policie, když se snažil zbavit těla své partnerky. Akademika si policie všimla, když opilý spadl do řeky Mojky. V jeho batohu pak policisté našli ženské ruce. V bytě pak nalezli i zbytek těla.

Článek

Třiašedesátiletý Sokolov se v pondělí k vraždě přiznal, činu prý lituje. Po včerejším zadržení byl hospitalizován kvůli podchlazení.

Policii vypověděl, že se se svou čtyřiadvacetiletou partnerkou a bývalou studentkou Anastasií Ješčenkovou pohádal a v afektu ji zabil. Z jejího těla potom odřezal hlavu, ruce a nohy. Údajně měl v plánu se ostatků zbavit a pak v dobovém kostýmu Napoleona veřejně spáchat sebevraždu.

Historik se právě tímto francouzským vojevůdcem a císařem odborně zabýval, stejně jako jeho partnerka. Společně s Ješčenkovou dokonce Sokolov vydal i několik odborných článků, Sokolov o Napoleonově životě napsal několik knih a jako odborný poradce působil při natáčení několika filmů nebo rekonstrukcí napoleonských bitev.

Podle BBC je Sokolov podezřelý z toho, že Ješčenkovou zabil upilovanou brokovnicí. V batohu mu policie kromě ženských rukou našla i omračující pistoli. V jeho bytě pak strážci zákona objevili také inkriminovanou brokovnici, nože, sekeru a střelivo, informovala agentura Interfax.

Místní radní v Petrohradě a bývalý student profesora Sokolova Vasilij Kunin uvedl, že obavy ohledně chování profesora Sokolova existovaly už v minulosti. Univerzitní úřady se jeho stížností na slavného pedagoga ale údajně nezabývaly.

Sokolov byl také členem francouzského Institutu sociálních věd, ekonomiky a politiky (ISSEP), který ho v sobotu zbavil funkce ve vědeckém výboru. „S hrůzou se dozvídáme o krutém zločinu, z nějž je Oleg Sokolov údajně vinen,“ píše se v prohlášení ISSEP. „Nedokázali jsme si představit, že by mohl spáchat takový odporný čin.“

V květnu 2018 ruský deník Moskovskij Komsomolets zveřejnil anonymní příběh jedné z profesorových studentek, která Sokolova obvinila, že ji před deseti lety bil a mučil žehličkou.

„Když se žehlička zahřála, přiložil mi ji na tvář, abych cítila, jaké z ní vychází teplo. Potom mi hrozil, že mě to znetvoří do konce života,“ uvedla dívka v policejním prohlášení z roku 2008.

Podle ruských státních agentur našli potápěči v rámci vyšetřování smrti Ješčenkové v řece Mojce ještě jeden pytel s lidskými ostatky. Agentura TASS informovala, že jde o muže, jehož policie zatím neidentifikovala. Zatím není jasné, jestli spolu tyto dva případy souvisejí.

Sokolov podle profilu na webových stránkách Petrohradské státní univerzity působil na tamní fakultě moderních dějin. Vydal řadu publikací o napoleonských válkách. Přednášel i na francouzských univerzitách včetně pařížské Sorbonny. V roce 2003 obdržel od tehdejšího francouzského prezidenta Jacquese Chiraca za enormní přispění k popularizaci francouzské historie nejvyšší státní vyznamenání Řád čestné legie.

Jeho studenti ho označovali za nadaného rétora. „Podivná“ jim však připadala Sokolovova záliba v dobových kostýmech, stejně jako to, že svou partnerku, která jeho nadšení pro převleky sdílela, nazýval podle Napoleonovy manželky Josefína.

Reklama

Doporučované