Hlavní obsah

Slavný tým na pokraji krachu. Doplácí na vysoké platy i covid

Foto: Profimedia.cz

Radost hráčů Girondins de Bordeaux po gólu v ligovém zápase proti RC Lens.

Reklama

V lize se letos stěží zachránili, fanoušci ale doufají v lepší zítřky. Klub Girondins de Bordeaux se zadlužil tak, že od něj dali američtí majitelé ruce pryč. Nyní čeká slavný klub na kupce.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje ve Francii.

Francie se v úterý radovala z vítězné premiéry na mistrovství Evropy proti Německu, fotbaloví fanoušci v Bordeaux na jihozápadě země ale zažívali drama už několik týdnů před začátkem šampionátu. Osud jejich milovaného týmu Girondins de Bordeaux je totiž v sázce – tradiční klub s rokem vzniku 1881 dluží 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun) a jeho dosavadní majitelé v dubnu oznámili, že ve vinařském kraji končí.

Tým, v jehož dresu zářil v devadesátých letech i fenomenální Zinédine Zidane, se před třemi lety potkal v základní skupině Evropské ligy se Slavií. Pražané ho po výsledcích 1:0 a 0:2 vyřadili a spolu se Zenitem Petrohrad tehdy postoupili do play-off.

O tom, že je klub v hluboké finanční krizi, se jeho fanoušci dozvěděli zhruba o rok později: „Ve chvíli, kdy končil v klubu prezident Joe Da Grosa a jeho pravá ruka Varella, jsme viděli platové náklady na hráče, jejichž úroveň platům neodpovídala,“ řekl mi Julien Rolan Faubert, správce jedné z hlavních facebookových skupin fanoušků klubu.

Výše zmínění funkcionáři opustili klub rok poté, kdy ho koupila americká investiční společnost King Street. Problémy měli Girondins už tehdy, strukturální deficit se v roce 2018 pohyboval okolo 20 milionů eur. Přesto ale Američané kupovali klub nezadlužený - předchozím francouzským majitelům se podařilo v témže roce prodat Brazilce Malcolma do Barcelony za 40 milionů eur a hrozící finanční krizi zažehnat, nebo spíš oddálit.

Politika jako v LM, v tabulce desáté místo

To, že problémy přijdou, bylo nicméně nevyhnutelné: po titulu v roce 2009 měli majitelé klubu velké oči, podepsali řadě hráčů příliš vysoké smlouvy a pracovali s rozpočtem, jako kdyby hrál tým pravidelně v Lize mistrů. To se ale nedělo. Výsledkem byla naopak situace, kdy v klubu pracovalo téměř 300 (!) zaměstnanců a místo Ligy mistrů se tým pohyboval kolem desáté příčky francouzské ligy.

Noví američtí majitelé se navíc o klub zpočátku příliš nestarali. Jeho řízení dokonce svěřili dalšímu investičnímu fondu GACP. Jak napsal server 20 minutes, tento fond jen utrácel peníze, které nebyly jeho.

Po roce majitelé z King Street poznali chybu a vedení převzali, příliš se toho ale nezměnilo. V letech 2019 a 2020 se jim ještě podařilo prodat dva zbývající klenoty týmu – nejdříve Julese Koundého za 25 milionů eur do FC Sevilla, o pár měsíců později Auréliena Tchoauméniho do Monaka za 18 milionů. Dvaadvacetiletý obránce Koundé je nyní členem výběru Didiera Deschampse na právě probíhajícím evropském šampionátu.

Fiasko po prodeji televizních práv

Pak ale přišla minulá sezóna, která byla finančně bolestivá pro všechny francouzské kluby. Poznamenal ji totiž jeden z největších omylů v historii francouzského fotbalu – prodej televizních práv čínsko-katalánské společnosti Mediapro. Ta slíbila, že za televizní práva na dvě nejvyšší soutěže bude každý rok platit na 800 milionů eur. Plány ale rychle překazila pandemie koronaviru a Mediapro žádala o odklad splátek a o přepsání smlouvy. Nakonec se s Ligou profesionálního fotbalu (LFA) dohodla, že odstoupí od smlouvy a zaplatí 100 milionů eur, aby ji LFA nezažalovala.

Plánované příjmy do pokladny Girondins de Bordeaux nepřitekly, ostatně stejně jako příjmy ze vstupného, které pro změnu zastavily uzavřené stadiony.

V dubnu společnost King Street oznámila, že v Bordeaux končí. Těžce zadlužený klub se tak dostal pod ochranu zdejšího obchodního soudu a fanoušci mohli jen proklínat vedení klubu a politiky, kteří jeho prodej Američanům schvalovali – město vlastní stadion a musí tak dostat záruky, že nepřijde o nájemné.

V boji o osud klubu se hodně angažuje současný starosta Bordeaux Pierre Hurmic (zvolený za Zelené), který kritizoval už prodej klubu King Street. On sám na něj tehdy neměl vliv, radnici vedl jeho předchůdce Alain Juppé. Jak připomíná fanoušek Faubert, Hurmic by novým majitelům rád prodal stadion, s některými zájemci už opakovaně jednal. Zdůrazňuje přitom tradici a význam klubu pro celý region, Girondins jsou pro něj součástí zdejší DNA.

Po dubnovém oznámení Američanů se chvíli zdálo, že se dají dohromady majitelé největších zdejších vinařství, aby klub společně koupili. Spekulovalo se také o druhém nejbohatšímu muži světa, majiteli koncernu LVMH, jedničce v oboru luxusního zboží.

Osud klubu je důležitější než Euro

Nakonec ale v pondělní uzávěrce nabídek přišly do zdejší pobočky Rothschildovy banky tři nabídky – největší šance dávají francouzská média zkušenému španělsko-lucemburskému byznysmenovi Gérardu Lopezovi, který v minulosti vlastnil například OSC Lille nebo Lotus, stáj formule 1. Právě za vlády devětačtyřicetiletého podnikatele přišel do Lille nynější trenér a hráči, kteří dokázali předstihnout hvězdami nabitý celek Paris Saint-Germain a stát se francouzskými mistry. Bordeaux tak může doufat, že se podobná pohádka jako na severu může opakovat i na druhé straně země.

Na minulou sezónu v Bordeaux rádi vzpomínat nebudou, navzdory tomu, že se klub nakonec v nejvyšší soutěži udržel. „Sezóna byla špatná i kvůli atmosféře, kterou náš drahý prezident kolem svých zaměstnanců vytvořil. Snížil jim platy, aniž by sám šel příkladem,“ kritizuje Faubert.

V otázce, zda je pro něj důležitější právě probíhající šampionát, nebo osud Girondins, má jasno: „Nejdůležitější je znát budoucnost mého klubu. Vědět, kdo ho převezme a jaké bude mít finanční prostředky, abychom nezažili stejnou sezónu, jako byla ta předchozí. Jinak ale Francie do toho,“ říká skalní fanoušek Girondins de Bordeaux.

Reklama

Související témata:

Doporučované