Hlavní obsah

Šlechtická hrobka na hřbitově v Rokytnici se stala památkou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Šlechtická hrobka rodiny Eichhoff na hřbitově v Rokytnici u Přerova se stala kulturní památkou. Na seznam ji zařadilo Ministerstvo kultury na doporučení olomouckých památkářů.

Článek

Hrobka je dominantou hřbitova, podle odborníků je velice netypickým a ojedinělým příkladem funerální architektury na území Olomouckého kraje. ČTK o rozšíření seznamu památek informoval mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk.

Hrobka rodiny Eichhoff podle památkářů vykazuje významné uměleckořemeslné i architektonické hodnoty. „Její výstavba v roce 1836 velmi úzce souvisí s vývojem zámeckého sídla v Rokytnici a zejména s jeho majiteli. Jedná se o drobnou architekturu obdélného půdorysu částečně krytou ze tří stran uměle navršeným zatravněným valem s novogotickým průčelím,“ uvedl Staněk.

V interiéru hrobky je pět kruhových olejomaleb v rámech z omítky. „V podélných stěnách ve třech řadách nad sebou je zasazeno do zdi 19 náhrobníků z různých druhů mramoru a jeden ze dřeva, kryjících hrobové komory,“ doplnil mluvčí památkářů.

Na seznam památek se společně s hrobkou dostal i nedaleko stojící pískovcový kříž se sochou ukřižovaného Krista z roku 1879. Drobná sakrální památka, která je však druhou nejvýraznější stavbou hřbitova, je podle odborníků příkladem kvalitní uměleckořemeslné produkce. Zařazení hrobky i kříže na seznam památek pomůže podle Staňka vlastníkům získat různé dotace a tím může přispět k jejich opravám.

Reklama

Doporučované