Hlavní obsah

Šlechtová by se ráda stala europoslankyní, čeká ale na schválení

Šlechtová chce do Evropského parlamentu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalá ministryně pro místní rozvoj – a také obrany – Karla Šlechtová by se chtěla stát europoslankyní – teď čeká na to, jestli bude její kandidatura schválena. V případě úspechu je připravena rezignovat na poslanecký mandát.

Článek

Šlechtová je nyní poslankyní a čeká, jestli bude moci kandidovat do Evropského parlamentu. V rámci hnutí ANO je po sněmu jasné, že lídrem kandidátky bude současná europoslankyně Dita Charanzová. Ostatní jména zatím nejsou uzavřená.

Bývalá ministryně v rozhovoru pro Seznam řekla, proč má o post europoslankyně zájem.

,,Určitě bych byla ráda, protože mě Evropská unie zajímá. Všichni to vědí. V podstatě můj životopis je složen z různých profesí, které se právě týkaly práce na evropských fondech a samozřejmě vyjednávání s Evropskou komisí a samozřejmě účastí v Evropském parlamentu a další věci. Já si myslím, že ty evropské volby jsou jedinečná šance pro naší zemi také více ukázat,“ odpověděla Šlechtová na otázku, zda by byla ráda na kandidátce.

Šlechtová v tuto chvíli neví, jestli nakonec na kandidátce bude. O svém záměru mluvila už vloni v listopadu s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten, kdo navíc bude za hnutí ANO na kandidátce, musí projít schvalovacím procesem uvnitř hnutí. O možné kandidatuře bývalé ministryně už dříve tento týden informoval Deník N.

Pokud by Šlechtová uspěla ve volbách, je připravená se vzdát poslaneckého mandátu.

,,Složila bych mandát v Poslanecké sněmovně zde a věnovala bych se naplno práci v Evropském parlamentu. Ale znovu zdůrazňuji, pokud. V žádném případě neexistuje, že bych tam kumulovala nějaké funkce,“ uzavírá Šlechtová.

Oproti hnutí ANO už většina stran své kandidátky představila. Třeba ODS, Piráti, KSČM, STAN, lidovci, TOP 09 nebo ČSSD.

Reklama

Doporučované