Hlavní obsah

Šlechtová čekala na Babišovu pomoc, ta nepřišla. Děvkou nikoho v politice nebudu, napsala

Šlechtová od svého vyjádření na Facebooku odmítá situaci komentovat.

Reklama

Poté, co Karlu Šlechtovou na kandidátku ANO do evropských voleb nenominovala žádná krajská buňka, čekala poslankyně ještě na divokou kartu Andreje Babiše. Jenže kandidátka je schválená a Šlechtová na ní nebude. „Politika je hnus,“ napsala záhy po jejím zveřejnění na Facebook.

Článek

Jen několik hodin poté, co předsednictvo hnutí ANO schválilo kandidátku do evropských voleb, napsala poslankyně Karla Šlechtová na Facebooku politikům rozčílený vzkaz. Podle poslanců hnutí ANO je reakcí právě na zveřejněnou kandidátku – Šlechtová v minulosti neskrývala touhu v eurovolbách kandidovat také.

„Buď jsem naprosto blbá, anebo všichni okolo mě jen lžou. Asi jsem věnovala 4 roky svého ministerského života něčemu, čemu jsem věřila a byla to jen přetvářka. V tomto neumím prostě fungovat. (…) Děvkou / ovcí nikoho v politice nebudu,“ napsala v pátek bez dalšího zdůvodnění poslankyně.

Šlechtová svoje vyjádření během pátku odmítla dál komentovat a novinářům nezvedala telefon. Z jednání Sněmovny byla ze zdravotních důvodů omluvena.

Její kolegové z poslaneckého klubu, které v pátek redakce Seznamu oslovila, ale za jejím sdělením na sociální síti vidí právě neúčast na kandidátce do eurovoleb.

„Vím o tom, že paní Šlechtová dřív projevila zájem kandidovat. Na kandidátku jsme ji ale nezařadili – jednoduše proto, že nezískala nominaci žádného z krajů,“ vysvětlila Jana Mračková-Vildumetzová, která v rámci předsednictva hnutí ANO ve čtvrtek kandidátku schvalovala.

Informace, že Šlechtovou nenominovala žádná krajská organizace, přitom byly známé už několik týdnů. Poslankyně v reakci na tuto námitku před 14 dny zmiňovala osobu předsedy hnutí: „Informace žádné nemám, to je dotaz na pana předsedu Babiše.“

Podle stanov hnutí ANO to byl totiž právě Andrej Babiš, který mohl výslednou podobu kandidátky ještě zvrátit.

Samotné jednání celostátního výboru ANO další členové odmítli komentovat. „Řeknu vám k tomu jen to, že složení kandidátky bylo známé delší dobu. Na včerejším jednání výboru jsme spíše jen dolaďovali to, na čem jsme se shodli předtím,“ vysvětlil v pátek místopředseda hnutí Richard Brabec.

Že rozhněvaný status poslankyně Šlechtové může být reakcí na evropskou kandidátku, předpokládají i poslanci Patrik Nacher nebo Miloslav Janulík.

„Paní Šlechtová se diví, přitom si to téměř neodpracovala. Z křesla skočila rovnou na ministerstvo, zatímco my někteří jsme hnutí budovali od nuly,“ reagoval na její slova na Facebooku Janulík.

„Já jsem její záměr kandidovat nepostřehl. Ale kdyby mi to řekla, zeptal bych se – za koho? Vždyť Šlechtová dlouhodobě vystupuje naopak proti hnutí ANO,“ dodal Janulík, kterého nedávno „proslavil“ jiný skandál ANO – fotografie, na nichž s Radkem Vondráčkem na předsednickém pultu poskakuje s kytarou.

Lídrem hnutí ANO v nadcházejících eurovolbách bude europoslankyně Dita Charanzová. Za ní budou kandidovat její kolegyně z EP Martina Dlabajová a ekonom Martin Hlaváček. Čtyřkou bude poslankyně ANO Radka Maxová a pětkou někdejší pirátský lídr z Mariánských Lázní Ondřej Knotek.

Reklama

Doporučované