Hlavní obsah

Šlechtová odvolala šéfa ústavu, jehož Babiš kritizoval kvůli Novičoku a Zeman použil jako zdroj

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová sáhla k personální výměně ve výzkumném ústavu.

Reklama

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) dnes odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře.

Článek

Ministerstvo obrany to oznámilo na webu. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ho kritizoval za výroky související s jedem Novičok. Ústav dočasně povede zástupce ředitele Josef Hrnčiřík a na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

Když v březnu Moskva označila Česko za možného původce Novičoku, řekl Šafář ČTK, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš o „laboratorní přípravu malého množství“ kvůli otestování vlastností.

Na jeho výrok se odvolává prezident Miloš Zeman v souvislosti se svým vyjádřením, že se v ČR Novičok vyráběl. To další představitelé Česka odmítli. Babiš Šafáře za výrok kritizoval, jeho vyjádření podle něj bylo nešťastné.

„Za dlouholeté působení v čele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslavu Šafářovi děkuji,“ uvedla podle tiskové zprávy ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová.

Reklama

Související témata:

Doporučované