Hlavní obsah

Šlechtová se vrátila ke kauze letištních salonků: Sorry jako, jsem čistá a nezkorumpovaná

Reklama

Exministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) zveřejnila náklady za využívání VIP salonků v době, kdy stála v čele Ministerstva pro místní rozvoj.

Článek

Dnes už bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová zveřejnila na svých sociálních sítích materiály Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož resortu stála tři a půl roku, které se týkají nákladů na letištní salonky.

Právě kvůli jejich používání se stala Šlechtová v polovině května terčem kritiky. Lidové noviny, které patří do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO), zveřejnily informaci o tom, že Šlechtová za své působení na Ministerstvu pro místní rozvoj utratila za zmiňované salonky přes 300 000 korun.

Takhle se Šlechtová hájila po zveřejnění článku v Lidových novináchVideo: Seznam Zprávy

„Muselo se asi ‚něco’ najít: Je velmi zvláštní, že na mě za 3,5 roku nic nenašli, že bych se nechala zkorumpovat či udělala něco mimo zájem svého slibu prezidentovi republiky jako ministryně, resp. zjistili, že nic moc nevlastním, nepodnikala jsem, nepodnikám a navíc má prohlášení o střetu zájmů jsou oproti jiným nejspíš dosti chudá. Navíc jsem již držitelem prověrky na stupeň Tajné a NATO SECRET. Mnoho lidí nečekalo ani nechtělo, abych vůbec tuto propíranou prověrku získala. Těm vzkazuji: Sorry jako :) Jsem čistá a nezkorumpovaná a nezkorumpovatelná!“ napsala na svůj Facebook.

Ministryně podle svého vyjádření používala salonky kvůli rychlejšímu odbavení a úspoře času.

„Jednalo se o 26 letů, z toho po Evropě 17, mimo Evropu 9. Počet osob na těchto 26 letech byl 64 (mimochodem se mnou létali a chodili do ‚salonků’ i náměstci vč. stávající ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové či dalších náměstků). 64 osob vydělíme lety po Evropě a lety mimo Evropu a dojdeme k číslu za ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou 120 220 Kč za 3 roky ve funkci z těch slavně zmiňovaných 300 000 Kč. Čili rychlejší odbavení jen pro mou osobu za 26 letů za 3 roky bylo 120 220 Kč, zbylé byly ostatní osoby cestující se mnou v delegaci. Průměr rychlého odbavení na jeden let tak činí 4 700 Kč na jednu osobu,“ pokračuje v obhajobě Šlechtová.

Na závěr pak současná poslankyně dodala, že by na svém konání nic nezměnila.

„Za 120 220 Kč rychlého odbavení průměrně za mých 26 letů, tedy ta slavná mediální kauza ‚Salonky a Šlechtová’, jsem pro Českou republiku se svým týmem a dalšími zachránila 100 miliard Kč, zvýšila prestiž naší země v EU a také v OSN. Mé cesty – 26 letů za 3 roky ve funkci ministryně pro místní rozvoj nebyly pro parádu. Časové posuny, návraty do Čech, okamžitě na jednání vlády či PSP,“ stojí mimo jiné v dlouhém vyjádření exministryně.

Kauza okolo používání VIP salonků exministryní Šlechtovou se v Lidových novinách objevila v době, kdy už bylo téměř jisté, že Šlechtová už nebude figurovat v současné vládě Andreje Babiše.

Politička vše označila na kampaň Lidových novin, které se jí podle jejích slov snažily dehonestovat.

Do konfliktu se v tu dobu ale Šlechtová dostávala kvůli svému manažerskému stylu i s představiteli armády. Nepřímo to na setkání poslanců branného výboru s vedením armády popsal náčelník generálního štábu Josef Bečvář, když prohlásil, že „laická a nezasvěcená vyjádření možná vytvářejí líbivé novinové titulky, ale armádu mohou zavést do slepé uličky“.

Poměrně dost lidí těsně před vydáním článku v Lidových novinách i chování ministryně na veřejnosti. Například, když na svém instagramovém profilu zveřejnila fotografii svého psa Rambohafíka na hrobě neznámého vojína na vítkovském památníku.  

Reklama

Související témata:

Doporučované