Hlavní obsah

Slečna kyborg. Dívka, která necelý rok žije s čipem v těle

Studentka Tereza si RFID čip nechala pod kůži implantovat loni v září. Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

V Česku přibývá lidí, kteří si pod kůži nechávají implantovat radiovými vlnami ovládaný čip. Několikamilimetrová kapsule toho přitom zatím příliš neumí.

Článek

Studentka medicíny Tereza se k subkultuře tuzemských „kyborgů" přidala už loni. Čip má na hřbetu levé ruky mezi palcem a ukazovákem. „Pro mě je to něco jako piercing," vysvětluje.

K tomu, aby si nechala čip pod kůži implantovat, ji dovedla zvědavost. Od loňského září ho využívá několikrát za měsíc. „Když platím bitcoiny v kavárně nebo v něm mám nahranou vizitku," přibližuje praktické použití technologického výdobytku.

Moc dalšího toho stejně čip neumí. Kromě vizitek a peněženky na elektronickou měnu bitcoin ho jde využít i místo karty k otvírání dveří nebo pro přihlašování do počítače.

Nástroj sledování?

Tak zvaný RFID čip je sice moderní, chytrou technologií, funguje ale na principu starých známých radiových vln. Je to tedy pasivní zařízení, které pouze odpovídá na vyslaný signál.

Aby komunikace, třeba odečtení bitcoinů při placení, vůbec proběhla, ruku s čipem je na čtecí zařízení nutné skoro vždy položit. Jakkoli tedy čip sledovat nebo stopovat prakticky nepřichází v úvahu.

„V dnešní době je třeba mobilní telefon vysledovatelný mnohem víc," dodává Tereza.

Chytrým telefonem se zároveň čip programuje a ovládá.

Zdravotní rizika?

Čip se vpichuje ve skleněné kapsuli pod kůži, i proto s ním nemá tělo problém a nesnaží se ho vyloučit. Je třeba si jen dávat pozor pár dnů po implantaci, aby se místo vpichu nezanítilo.

I přes jeho zatím omezené možnosti si stále Tereza myslí, že jde o budoucnost. „Je to začátek technologií v lidském těle. Jednou tu bude člověk, který opravdovým kyborgem už bude," dodává Tereza.

Na celý rozhovor se „slečnou kyborg" se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované