Hlavní obsah

Sledovačka lídrů: Ukrajinci snižují cenu práce, tvrdí Zaorálek. Podle Babiše je to nesmysl

Sledovačka lídrů, den druhý: Andrej Babiš vysvětloval podnikatelům, co pro ně udělala vláda.

 

Reklama

Seznam Zprávy sledují v unikátním přenosu favority voleb. Den po dni v online streamu můžete jen u nás vidět živě, co právě dělají dva hlavní adepti na vítězství v říjnových volbách: Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.

Článek

Z úterního programu Andreje Babiše

9:30 - Ministerstvo financí k výsledkům státního rozpočtu a ke startu Účtenkovky

10:30 - Debata volebních lídrů v pražském Florentinu

17:00 - Debata Babiš-Zaorálek-Bělobrádek

Do voleb zbývají zhruba tři týdny. Včerejšek, tedy pondělí, trávil Andrej Babiš převážně v sídle hnutí ANO na pražském Chodově, kde se potkal s několika novináři. Ale, jak ukázal i náš přenos, přišli za ním osobně i někteří voliči.

Úterý bylo v jednom směru výjimečné. Stejně jako Andreje Babiše jsme sledovali také lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. A oba aktéři našeho přenosu se dnes odpoledne potkali na společné předvolební debatě. Takže naše „sledovací“ týmy se setkaly v Praze.

Úterní Sledovačka Andreje Babiše:

18:03 - Zaorálek o výši odvodů za zaměstnance: 

„Nedokážu si představit, že bychom je snižovali. Rozvrátili bychom tím veřejné služby. Chceme, aby velké firmy platily velké daně.“

17:44 - Zaorálek k počtům zaměstnanců ze zahraničí v Česku:

„Máme tu 150 000 pracujících cizinců. 50 až 60 tisíc z nich je podle mého odhadu z Polska."

17:41 - Babiš nesouhlasí s tím, že by Ukrajinci snižovali cenu práce:

„Není pravda, že ukrajinští zaměstnanci berou méně. Netlačí mzdy dolů. Naopak, dnes máme nejnižší nezaměstnanost a mzdy rostou."

17:38 - Zaorálek k zaměstnancům ze zahraničí: 

„Ukrajinští pracovníci u nás mají třikrát menší výdělky. Tím snižují i platy našich zaměstanců."

17:34 - Babiš na Dni podnikatelů:

„Největší problém českých firem je nedostatek zaměstnanců."

17:00 - Babiš diskutuje s podnikateli

Andrej Babiš s Lubomírem Zaorálkem a Pavlem Bělobrádkem mluví o tom, co pro podnikatele poslední čtyři roky udělala, nebo neudělala vláda.

11:58 - Kulatý stůl končí

Debata Hospodářské komory s politickými lídry, včetně Andreje Babiše, končí.

11:16 - Babiš definuje potíže současné ekonomiky

Podle Andreje Babiše je největším problémem dnešní tuzemské ekonomiky nedostatek pracovních sil. „Nejsou prostě lidé.“ A fakt, že stát zaspal digitalizaci. „Máme sedm tisíc různých systémů.“

11:08 - Kulatý stůl Hospodářské komory

Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý vzpomíná na 90. léta, kdy byl po listopadové revoluci ministrem a kdy mu lidé na náměstích tleskali, když oznámil zrušení záporné daně z obratu a zdražení másla o padesát korun. Ale jinak je debata pojatá vážně: řeč je o nedostatku lidí. Babiš: „Nejdřív bychom se měli podívat, zda všichni, kteří jsou nezaměstnaní, by nemohli jít do práce. Ale řešením je i přijmout lidi třeba z Ukrajiny.“

10:21 - Babiš dorazil

Andrej Babiš už z Ministerstva financí přijel, organizátoři ho posadili vedle Miroslava Kalouska. Debata se vede o tom, kde může stát ušetřit nejvíce peněz. Probírá se i zdravotnictví - se stejným tématem.

10:00 - Začal kulatý stůl bez Andreje Babiše

Prezident Hospodářské komory začal kulatý stůl s politickými lídry. Omluvil Andreje Babiše, který přijede s půlhodinovým zpožděním.

Sledovačka lídrů: Co právě dělá Andrej Babiš.

9:45 - Bilance v roli ministra

Andrej Babiš rekapituluje, jak si vedlo Ministerstvo financí za jeho působení. „Měli jsme skvělé výsledky, já nejsem zvyklý chválit a přehánět, ale měli jsme skvělé výsledky,“ řekl. Vrací se ke včerejší předvolební debatě v ČT, kde se střetl mimo jiné s premiérem Bohuslavem Sobotkou a svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem. Vysvětluje také smysl Účtenkovky. „Loterie má obrovský úspěch, za dva dny se registrovalo 150 tisíc lidí.“

9:30 - Návrat na ministerstvo

Andrej Babiš se v úterý dopoledne ještě před volební debatou s ostatními lídry bude věnovat výsledkům státního rozpočtu a startu Účtenkovky, tedy loterie, která má pomoci zpropagovat jeho projekt EET. Navštíví kvůli tomu i Ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované