Hlavní obsah

Sledováním mobilů Čína krotí epidemii, zesiluje ale špehování lidí

Foto: Profimedia.cz

O ženě fotografující se v Šanghaji mají čínské úřady díky mobilnímu telefonu přehled.

Reklama

V Číně epidemie koronaviru začala, v posledních dnech se ale zdá, že Říše středu dokázala další šíření nemoci zastavit. Kromě masového uvržení 150 milionů lidí do karantény k tomu využila i umělou inteligenci a sledování dat ze stovek milionů mobilních telefonů.

Článek

Na začátku tohoto týdne Čína sice registrovala na 80 tisíc případů koronaviru, nově nakažených ale hlásila pouhých 129. Podle listu Asia Times to Čína dokázala pomocí sofistikovaných počítačových metod, které se v takovém měřítku na Západě ještě nikdy nepoužily.

Algoritmy používané čínskou vládou mohou odhadnout pravděpodobnost, že se nějaká komunita, nebo dokonce jednotlivec nakazí. Spárují místa, kde se pohybovaly mobilní telefony nakažených jednotlivců či celých skupin. Úřady pak mohou díky takto získaným informacím účinněji využívat lékařské zdroje a například zacílit testy tam, kde počítačový algoritmus odhadne nejvyšší riziko nákazy.

Data o pohybu telefonů slouží i k inzerci

Pokud mají mobilní telefony zapnutou GPS, mají poskytovatelé telekomunikačních služeb data o tom, kde se daný přístroj pohyboval. Zatímco v Evropě nebo USA nemají podle zákona vlády k těmto datům přístup, v Číně je to jinak a telekomunikační firmy využívají geolokační data k nabízení inzerce.

„Pokud jste třikrát během posledního týdne prošli kolem provozovny dealera automobilů, pošleme vám nabídku na zapůjčení vozu,“ citoval deník Asia Times nejmenovaného představitele čínské banky, jehož zaměstnavatel si kupuje geolokační data od poskytovatelů spojení. „To by nám na Západě nedovolili,“ dodal.

Autor textu poukazuje na dalekosáhlé možnosti využívání geolokačních dat – například v sídle společnosti Huawei ve městě Šen-čen viděl velkou obrazovku s mapou území Kuang-čou, na níž svítila miniaturní světýlka značící mobilní telefony. Zaměstnanci Huawei tam mohli podle pohybu obyvatel odhadnout, kde bude nejvýhodnější postavit nový fastfood.

Porušení karantény odhalí lékařské přístroje

Geolokační data lze „vytáhnout“ i z lékařských přístrojů. Úřady v Číně tak mohou snadno kontrolovat jejich nositele a identifikovat jednotlivce, kteří by v době nemoci porušili karanténu.

Analýzy dat vypracované počítačovými odborníky s pomocí umělé inteligence umožňují úřadům najít kanály, kudy se virus šíří, což je pro většinu ostatních zemí nemožné. Čína tak dokáže identifikovat možná místa přenosu a nařídit testy všem potenciálním přenašečům viru.

S novými vynálezy přicházejí i čínské firmy specializující se na umělou inteligenci. Společnost SenseTime například vynalezla algoritmus, který pomůže najít osoby, jež chodí na veřejnosti bez roušky – tu přitom všem občanům úřady doporučily nosit.

Komunisté utužují špehování lidí

Experti se tak vesměs shodují v tom, že čínští komunisté využívají virus k zavedení větší sociální kontroly obyvatel. Takzvané udržení stability – což je eufemismus pro sociální kontrolu – se stalo jednou z hlavních priorit čínského režimu. Díky technologickému pokroku se tak dají snadněji sledovat disidenti, je možné cenzurovat internet, zabraňovat protestům a zavádět masový špehovací systém.

„Myslím, že koronavirus slouží jako katalyzátor pro posílení čínského rozvoje masových sledovacích systémů,“ citovala televize CNBC Mayu Wangovou z organizace Human Rights Watch. Podobnou příležitost už podle ní čínští komunisté využili v roce 2008, kdy se v Pekingu uskutečnily olympijské hry.

Reklama

Doporučované