Hlavní obsah
Online

ON-LINE k Senátu: Volby do druhé komory se blíží

Volební studio Televize Seznam: Živě ze štábů, komentáře analytiků, nejrychlejší data.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na třetině území státu voliči rozhodli o budoucí většině v Senátu. Při pravidelné obměně vybrali 27 členů horní komory.

Článek

Senátní, stejně jako komunální volby, potvrdily jeden jasný trend: drtivý propad ČSSD. Byť předseda Jan Hamáček řekl, že výsledek není špatný a že se jeho strana odrazila ode dna. Opak je pravdou – strana se dna ještě nedotkla a stále k němu míří.

Sociální demokraté v těchto doplňovacích volbách do Senátu obhajovali 12 křesel. Už teď je jasné, že jich minimálně sedm ztratili. Do druhého kola totiž postoupilo jen 5 kandidátů ČSSD.

Nadto: Jen ve dvou z těchto pěti volebních okrsků byl kandidát ČSSD pro voliče první volbou. Z prvního místa postupuje do druhého kola voleb pouze současná senátorka Božena Sekaninová v Prostějově. A starosta Petr Vícha z Karviné.

Největší úspěch zaznamenala ODS, do druhého kola postupuje hned 10 jejích kandidátů a v sedmi okresech dokázala zvítězit. Dokonce 11 kandidátů postupuje za ANO, jenže hnutí dokázalo zvítězit pouze v Šumperku.

Fenomenální úspěch se podařil Jiřímu Čunkovi z KDU-ČSL, který se stal senátorem za své Vsetínsko již v prvním kole, když získal 51,59 procenta hlasů. A na 99 procent nebude sám. Podobného výsledku patrně dosáhne i Jiří Drahoš na Praze 4, který kolem 1. hodiny v noci vedl s téměř 53 procenty – sečteno bylo skoro 90 procent hlasů.

Vůbec neúspěšní kandidáti z poslední prezidentské volby si vedli výtečně. Do druhé kola postupují – oba se ziskem více než čtyřiceti procent – také Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Boj o Senát jsme sledovali on-line.

Stejně tak jsme se věnovali komunálním volbám. Online přenos ze sčítání hlasů na radnicích měst a obcí naleznete zde.

  • Rektor Bek považuje výhru s dvojnásobkem za dobrou startovací pozici

    Foto: ČTK

    Mikuláš Bek.

    Rektor Masarykovy univerzity a kandidát do Senátu v Brně Mikuláš Bek považuje vítězství v prvním kole s dvojnásobným počtem hlasů oproti druhému Jaromíru Ostrému (za ANO) za slušnou šanci do druhého kola. Podle Beka však není nic definitivní a bude záležet na účasti ve druhém kole. Lidi chce v týdnu přesvědčovat, aby šli podruhé k volbám. Bek získal 38,17 procenta, Ostrý 18,70 procenta. Bek, kterého podporovala ODS, TOP 09, STAN a Strana zelených, vedl od počátku sčítání až do konce. „Jsem rád za tu podporu voličů, jsem rád, že je to dvojnásobek. Dává to slušnou šanci do druhého kola, je to dobrá startovací pozice. Ale hrozně záleží na účasti ve druhém kole, takže není nic definitivní, dokud se to nestane,” uvedl Bek.

  • ČESKÉ BUDĚJOVICE: Faktor ani Šesták zatím nezískali podporu od konkurentů z 1. kola

    Většina stran a kandidáti neúspěšní v prvním kole senátních voleb v českobudějovickém obvodě nepodporují žádného z těch, kteří postoupili do druhého kola. O místo v horní komoře Parlamentu ČR se v pátek a sobotu utkají nezávislý Ladislav Faktor a Jiří Šesták (STAN), který mandát obhajuje. Většina politických subjektů s žádným doporučením nepřišla a nechává rozhodnutí na voličích.

    „Nikdo nás o podporu nepožádal, proto ani nebudeme nikoho doporučovat,“ řekl ČTK předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Podobně se ke druhému kolu senátních voleb staví v regionu i ČSSD. „Nebudeme nikoho z postupujících podporovat, ať se rozhodnou voliči,“ uvedl tajemník jihočeské sociální demokracie Karel Vrkoč.

  • NÁCHODSKO: Napínavý souboj Bělobrádek-Červíček. Muž ODS dostal větší podporu

    Lidé na Náchodsku v pátek a sobotu rozhodnou o svém novém senátorovi. V druhém kole se střetnou předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Bělobrádka v druhém kole podpořili sociální demokraté, na stranu Červíčka se přiklonil neúspěšný kandidát ANO a podporu mu vyjádřil i pirátský poslanec Martin Jiránek.

  • Sulovskému stačilo k výhře 6 tisíc hlasů, jinde k postupu nestačilo na 10 tisíc hlasů

    Nejvíce lidí přišlo k senátním volbám na Benešovsku (49,73 procenta), nejmíň v Ostravě (29,76 procenta). Senátorovi Leopoldu Sulovskému (Ostravak) tam stačilo k výhře v prvním kole nejméně hlasů, a to 6 178.

    To Petrovi Koletovi (ANO) na Náchodsku nestačil na postup do finále ani zisk 9 885 hlasů, což bylo 22,47 procenta.

    Nejvíce hlasů z vítězů – 24 158 – posbíral staronový vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

    Procentuálně nejvíce hlasů dostal nový senátor za Prahu 4 Jiří Drahoš (za STAN), a to 52,65 procenta. Procentuálně nejméně hlasů dostal z vítězů havlíčkobrodský starosta Jan Tecl – 15,44 procenta.

  • Poslední dopočítané hlasy: V Praze 8 postoupili Babišův kritik a ortoped

    Jako poslední se dopočítaly hlasy pro uchazeče o Senát na Praze 8. Do druhého kola postoupili bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (Piráti) a přednosta ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl (TOP 09).

  • Zemanův vyzyvatel senátorem hned v prvním kole

    Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal už v prvním volebním kole. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou (dříve za ČSSD, nyní za ANO). V prvním kole byl zvolen také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

    Drahoše podle výsledků po sečtení čtyř pětin okrsků v obvodu volilo zhruba 53 procent voličů.

  • Chalánková postoupila do finále senátních voleb o pět hlasů

    Nejtěsnějším rozdílem pěti hlasů postoupila do finále letošních senátních voleb někdejší poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková na Prostějovsku. Nejmenší rozdíl mezi finalisty byl na Domažlicku, kde bývalého poslance ODS Vladislava Vilímce dělilo od stávajícího senátora ČSSD Jana Látky pouze šest hlasů. Chalánková postoupila do finále se ziskem 5370 hlasů, v pořadí třetí kandidátka ANO Irena Blažková jich dostala 5365.

  • Bělobrádek už slaví

  • Napodobí Drahoš Čunka?

    Jiří Drahoš má šanci na zvolení v prvním kole. Po sečtení 60 procent hlasů vede se ziskem 52,86 procenta, na druhém místě je s velkým odstupem Eva Syková (ANO) s výsledkem 12,77 procenta. Letos byl v prvním kole zvolen akorát Jiří Čunek ve Vsetíně.

  • O Opavu se utkají Pavera (TOP 09) a Horáková (ANO)

    Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Opava postoupili starosta Bolatic a bývalý senátor Herbert Pavera (TOP 09) a učitelka Simona Horáková (ANO). Vítěz Pavera získal 36,27 procenta hlasů, druhá Horáková dostala 21,54 procenta. Voleb se zúčastnilo 44,17 procenta voličů.

    Na třetím místě skončil Vladimír Tancík (NK) se ziskem 12,14 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Petr Pavlíček (Piráti) s výsledkem 11,43 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Josef Vícha (KDU-ČSL), volilo ho 7,39 procenta lidí. Šestý je Kamil Běrský (SPD) se ziskem 6,58 procenta, sedmý Vlastimil Kupka (KSČM) dostal 4,63 procenta hlasů.

  • O Litoměřice se utkají Chlupáč (ODS) a Štěrba (ANO)

    Současný starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) míní, že by byl schopen zvládnout funkci senátora i starosty. Chlupáč postupuje podle konečných výsledků do druhého kola senátních voleb společně s lékařem Ondřejem Štěrbou (ANO). Oba chtějí před druhým kolem oslovovat voliče v obvodu i kandidáty, kteří nepostoupí.

  • Hamáček k ziskům v boji o Senát: Není to špatné

    „Skončit čtvrtí z hlediska mandátů (v komunálních volbách) a třetí v postupujících kandidátech do Senátu považuji za solidní výsledek a signál, že se ČSSD odrazila ode dna,“ okomentoval průběžné výsledky předseda ČSSD Jan Hamáček.

  • O Rokycany se utkají Karpíšek (ODS) a Emmerová (ČSSD)

    Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Rokycany postoupili Pavel Karpíšek (ODS) a Milada Emmerová (ČSSD).

  • Jakl, Klausův poradce, senátorem nebude. Herec Kratina je průběžně třetí

    Někdejší pravá ruka Václava Klause Ladislav Jakl se s vysokou pravděpodobností senátorem nestane. V Praze 2, kde kandidoval, je sečtena čtvrtina hlasů a Jakl výrazně zaostává za postupující dvojkou.

  • Kuberu těší, že postoupil i bez Facebooku

    Dlouholetý senátor a primátor Jaroslav Kubera (ODS) je s výsledkem prvního kola senátních voleb spokojený. ČTK řekl, že ho nejvíce těší, že uspěl i bez Facebooku a dalších sociálních sítí. Ty chce naopak v kampani i nadále využívat jeho protikandidát, dlouholetý ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman, kterého nominovalo hnutí SENÁTOR 21.

  • Debakl ČSSD se potvrzuje, ztratí minimálně 7 křesel

    Sociální demokraté v těchto doplňovacích volbách do Senátu obhajovali 12 křesel. Už teď je jasné, že jich minimálně sedm ztratili. Do druhého kola totiž postoupilo jen 5 kandidátů ČSSD.

    Nadto: Jen ve dvou z těchto pěti volebních okrsků byl kandidát ČSSD pro voliče první volbou. Z prvního místa postupuje do druhého kola voleb pouze současná senátorka Božena Sekaninová v Prostějově. A starosta Petr Vícha z Karviné.

  • Chomutov: Bezpečný postup zoologa Rabase

  • O Chrudim se utkají starosta Tecl a exministr kultury Herman

  • Do štábu KDU-ČSL přišel Pavel Fischer, u lidí zatím vede

  • Kolik mají postupujících: ANO 11, ODS 10. A ostatní?

    Sečteno 83,82 procenta okrsků.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy