Hlavní obsah

Sleduji dění v Česku. John Cale o přítomnosti i začátcích s Velvet Underground

Exkluzívní rozhovor s Johnem Calem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Víc než padesát let na scéně jako hudebník a úspěšný producent. John Cale se do Česka vracel hlavně kvůli Václavu Havlovi, přesto stále sleduje, kam naše země míří. V rozhovoru pro Seznam mluvil nejen o své hudební kariéře.

Článek

„Cítím se nepohodlně, pokud mám hrát jednu skladbu víckrát. Vždycky ode mě musí znít jinak,” popsal svůj přístup na koncertech John Cale. Zakládající člen amerických Velvet Underground hrál na klávesové nástroje, kytaru i housle. Zahrál průřez svojí padesátiletou hudební kariérou. Zavzpomínal také na Lou Reeda. Právě kvůli neshodám s ním z kapely odešel poté, co společně nahráli dvě desky. „Každého z nás zajímala jiná hudba, mě alternativa, jeho rock'n'roll. Když jsme spolu improvizovali, vždycky vzniklo něco zajímavého. Měli jsme to dělat častěji. Byli jsme prostě líní.”

Po odchodu z Velvet Underground v září 1968 Cale dál pracoval jako producent a zahájil velmi úspěšnou sólovou kariéru. Právě skladby z jeho úspěšných alb zazněly na Metronome Festivalu. V Česku nevystupoval poprvé. V minulosti se ukázal na otevíracím večeru Divadla Archa nebo před čtyřmi lety na vyhlášení Cen Paměti národa v Národním divadle.

Exkluzivní rozhovor s Johnem Calem najdete ve videu výše.

Reklama

Doporučované