Hlavní obsah

Jako po másle. Crew Dragon s astronauty zakotvil u vesmírné stanice

Přistání Crew Dragon u ISS.Video: Seznam.cz, NASA

 

Reklama

aktualizováno •

Mise vesmírné lodi Crew Dragon společnosti SpaceX, která včera začala úspěšným startem z Mysu Canaveral, dnes pokračuje. Vesmírná kapsle v neděli v 16.19 našeho času dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici.

Článek

Po středečním odkladu startu vlivem nepřízně počasí odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX do vesmíru v sobotu 30. května, kam dopravila loď Crew Dragon. Na palubě byli dva američtí astronauti Douglas Hurley a Bob Behnken. Na oběžné dráze dokončili testování lodi, například manuální ovládání. V neděli odpoledne se pak připojili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Dvě minuty a třicet sekund po startu se od rakety Falcon 9 odpojil první stupeň - nejnákladnější součást rakety, která, jak je pro stroje SpaceX specifické, se dokáže vrátit zpět na Zemi.

Zatímco zbytek rakety s lodí pokračoval směrem vzhůru na oběžnou dráhu Země, první stupeň Falconu 9 se vrátil zpět a přistál na plošinu Of Course I Still Love You plovoucí na hladině moře.

Astronauti strávili 19 hodin na orbitě Země. Vesmírná stanice, na kterou zamířili, se nachází ve výšce asi 400 kilometrů a obíhá kolem Země rychlostí téměř 28 000 kilometrů za hodinu. Základem orbitální dynamiky je, že se objekty na nižších drahách pohybují rychleji a na vyšších pomaleji. Loď se tedy musela přiblížit díky manévrům na oběžnou dráhu, aby se mohla ke stanici připojit.

Přibližování proběhlo automaticky. Astronauti však před vesmírnou stanicí vyzkoušeli manuální ovládání lodi. NASA tak chtěla otestovat, zda jsou astronauti schopni se v případě selhání počítače na stanici připojit. Počítač poslední fázi přistání dle plánu převzal.

Manévr se odehrál zhruba o deset minut dříve oproti původnímu předpokladu. Uskutečnil se v době, kdy ISS přelétala nad pomezím Mongolska a Číny.

Po přistání oba astronauti setrvali několik hodin v lodi a čekali na dokončení testů. Následně, zruba po dvou hodinách, se přechod mezi lodí a ISS otevřel. Američtí astronauti se tak mohli přivítat se svými kolegy.

Na ISS Behnken s Hurleym rozšířili současnou posádku složenou z Američana Chrise Cassidyho a Rusů Anatolije Ivanišina s Ivanem Vagnerem. Dvojice Američanů dosud neví, jak dlouho ve vesmíru zůstane, může to být jeden až čtyři měsíce. Doba pobytu bude záležet hlavně na tom, jak budou fungovat solární panely Crew Dragonu.

Mise skončí v Atlantickém oceánu, kam Crew Dragon dosedne na padácích. Původně byla sice loď navržena pro přistání na pevnině s pomocí motorů SuperDraco, NASA si ale z bezpečnostních důvodů vyžádala padákové přistání.

Reklama

Doporučované