Hlavní obsah

Šlechtová se loučí: Na obraně probíhá válka mezi tajnými službami. Nebudu ve vládě, abych dál nemohla rozplétat pavučiny

Jak se loučí Karla Šlechtová? Podívejte se na její poslední vystoupení v roli ministryně.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ministryně obrany Karla Šlechtová už v další vládě premiéra Andreje Babiše nebude. Dozvěděla se to krátkým telefonátem od předsedy ANO, bez udání důvodu. Jak své působení v čele obrany země hodnotí? A co bude dělat dál?

Článek

Šlechtová na úvod řekla, že měla zkušenosti s veřejnými zakázkami ještě před příchodem na obranu. „Ale to, co jsem zažila zde, bylo tristní.” Vojáci si podle ní museli kupovat sami ponožky. „Vedla se a stále vede válka mezi tajnými službami,” pokračovala Šlechtová v popisu stavu, jaký podle svých slov našla na Ministerstvu obrany.

„Kandidovala jsem za hnutí, které chtělo být protikorupční. Vzhledem k tomu, že právě toto je problém Ministerstva obrany, transparentnost a klientelistické sítě, které sahají hodně vysoko, je v nich zapojeno spousta zaměstnanců Ministerstva obrany i politiků. Proto začal můj mediální lynč,” tvrdí Šlechtová.

„Nebudu jmenovaná právě proto, abych nemohla pokračovat v přetrhávání pavučin,” prohlásila končící ministryně obrany.

Ministryně obrany Karla Šlechtová, považovaná za oblíbenkyni prezidenta Zemana, nebude sedět v chystané vládě Andreje Babiše.

„Pan předseda nic nezdůvodňuje. Prostě mi řekl, že nebudu součástí nového návrhu vlády,“ uvedla Šlechtová bezprostředně po telefonátu od Babiše v sedm ráno. Nicméně o konci Šlechtové se spekulovalo dlouho, Babiš v posledních týdnech ani neskrýval, že se ocitla v jeho nelibosti.

Devětatřicetiletá Karla Šlechtová, někdejší státní úřednice, se dostala k hnutí ANO na podzim 2014, kdy si ji Babiš vybral jako ministryni místního rozvoje do Sobotkovy vlády.

Okamžitě přitahovala pozornost svým svérázným stylem – když navrhovala nový zákon o pohřebnictví, měla v ministerské kanceláři rakve, aby se do problému lépe vcítila. Stejně tak už coby ministryně obrany objížděla všechny vojenské základny, aby se svezla veškerou technikou a potěžkala všechny zbraně s odůvodněním, že potřebuje vědět, co vojákům kupuje.

Andrej Babiš s ní měl čím dál větší problémy, ale Šlechtová byla pod ochranou prezidenta Miloše Zemana, který ji označil za nejlepší ministryni současného kabinetu. Lidé v ANO dokonce žertovali o výroku Andreje Babiše, který by byl nejraději, kdyby Šlechtová skončila co nejdál, v jiném časovém pásmu – jako velvyslankyně v Tokiu. To odmítla.

Jejich spor se dostal na veřejnost, když Babišův deník Lidové noviny, nyní uložený ve svěřenském fondu, začal kritizovat Šlechtovou, že nehospodárně využívá při cestách VIP salonek na pražském letišti. Premiér Babiš si k tomu přisadil vlastní kritické poznámky.

Vlnu pobouření vyvolala, když zveřejnila na sociálních sítích fotku svého pejska, jemuž přezdívá Rambohafík, u hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově a připsala k ní: „Hrdá na svou zemi. Miluji svého psa.”

Karla Šlechtová zůstává poslankyní za hnutí ANO – a lze očekávat, že Andrej Babiš si jejím vyhazovem z vlády právě vyrobil rebelku.

Na otázku, co podle ní samotné tedy může být důvodem, že už ji Babiš ve vládě nechce, řekla, že to možná má souvislost se zbrojními zakázkami.

Reklama

Doporučované