Hlavní obsah

„Sleepy Joe“ nespal. A Netanjahu se pořádně ztrapnil

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Naftali Benet a americký prezident Joe Biden.

Reklama

Dlouhá léta byl vnímaný jako politický stratég, nyní bývalý izraelský premiér vypadá kvůli zmanipulovanému videu ze schůzky Bidena s Benetem jako internetový troll, píše deník Haarec.

Článek

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v neděli na Facebooku vysmíval americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Důvodem měl být údajný Bidenův spánek během jeho srpnové schůzky s novým šéfem izraelské vlády Naftalim Benetem.

Fáma o spícím Bidenovi během schůzky se objevila už v srpnu, kdy se na sociálních sítích objevilo virální 22vteřinové video zachycující „spícího“ Bidena. Twitter ho ale krátce nato označil za „zmanipulované médium“.

Stopy vedly k poslankyni Likudu Galit Distalové Atbarjanové, na jejímž účtu se poprvé falešný záznam objevil. Během pár hodin následujících po schůzce zhlédlo video více než pět milionů lidí a rychle se šířilo mezi příznivci Donalda Trumpa, pro něž bylo potvrzením, že si Biden přezdívku Sleepy Joe (Ospalý Joe) zaslouží.

Uživatelé internetu ale video zkritizovali a odhalili, že hned po svém údajném spánku Biden reagoval na slova izraelského premiéra. Benetův tým ostatně krátce po schůzce přiznal, že byl šéf izraelské vlády překvapen tím, jak moc přišel Biden na schůzku soustředěný a jak je v obraze v dění na Blízkém východě.

Spadla mu hlava

Netanjahu se sice během srpnové debaty o schůzce v Bílém domě držel stranou, mnozí jeho stoupenci v Likudu ale zmanipulované video i nadále šířili, napadali Twitter kvůli tomu, že „umlčel“ poslankyni, a nadále se Benetovi i Bidenovi vysmívali.

Šéf Likudu se sice médiím od své volební porážky vyhýbá, se svými příznivci ale i nadále komunikuje na Facebooku. Ve svých videích promlouvá s mužem, který ho natáčí. V neděli kameraman zmínil schůzku v Bílém domě. Netanjahu se zasmál a reagoval: „Slyšel jsem, že Biden byl na té schůzce velmi, velmi pozorný. Na souhlas mu spadla hlava.“

Netanjahu přitom sám sklopil hlavu a zavřel oči. Mnohým Izraelcům, kteří ho už dlouho podezřívají, že falešné video z letošního srpna šířil právě on a jeho tým, dal tak další argument.

Nedělní výsměch se ale Netanjahuovi příliš nevyplatil. I lidé, kteří mu jinak fandí, označili politikovo chování za smutné a psali o „vtipu z mateřské školky“. Pro mnohé Izraelce je přijatelný jakýkoliv vtip či zesměšnění současné vlády, podrývání dlouholetého spojenectví se Spojenými státy je ale něco zcela jiného.

Poslankyně Emilie Moattiová ze Strany práce vyslala proto jménem izraelské vlády do Washingtonu jasný vzkaz: „Stát Izrael Spojené státy podporuje, oceňuje a ctí pana prezidenta Bidena,“ napsala na Twitteru.

Netanjahuův Likud si přešlap svého vůdce rychle uvědomil a snažil se zachránit, co se dá. V prohlášení na Twitteru tvrdí, že Netanjahu nekritizoval Bidena, ale pouze Beneta, který prý během schůzky v Bílém domě „dlouho mluvil o ničem“.

Krátký výsměch na videu tak podle deníku Haarec odhalil stav Netanjahuovy mysli, který se po dvanácti letech v čele vlády před třemi měsíci dostal do řad opozice. Politik, o němž si lidé myslí, že je brilantní stratég a už má vymyšlenou cestu zpět do čela vlády, se najednou projevil jako internetový troll, který má zbytečně moc volného času.

Falešné video, které mělo zesměšnit Bidena, ale také poškodit Beneta, jenž právě završil prvních sto dní v úřadu, se Netanjahuovi vymklo z rukou. Poškozeným bude nakonec spíše on než Benet.

Reklama

Doporučované