Hlavní obsah

Šlendrián v nasazení Mol Cupu: jeden postupující přebývá, vypadne

Foto: Profimedia.cz

O trofej na stolku, Mol Cup, se před několika týdny ve finále v Liberci utkaly domácí Slovan s vítěznou Spartou. Nový ročník soutěže, který se rozehrává, provázejí nebývalé zmatky.

Reklama

Jeden z týmů, který by měl postoupit z I. kola fotbalového Mol Cupu, tedy domácí pohárové soutěže, bude muset být vyřazen administrativně. Pořádající Fotbalová asociace ČR udělala chybu a jeden postupující jí v pavouku přebývá.

Článek

Změny v profesionálních soutěžích, kdy v nedohraném ročníku 2019/20 nikdo nesestoupil, první liga se rozšířila na 18 účastníků a druhá se odehraje ve 14 týmech, zamotaly funkcionářům Fotbalové asociace ČR hlavy natolik, že špatně nasadili týmy do herního pavouku Mol Cupu.

A teď jim, lidově řečeno, nevychází. „Bohužel, jeden moravský postupující bude muset ze hry ven, jinak to asi nepůjde,“ říká Martin Drobný, vedoucí úseku Top soutěží FAČR. „Já jsem na to moravského kolegu Šindeláře upozorňoval, že si to musí upravit,“ poznamenal Drobný.

„Já naplnil okénka podle rozpisu, jak se po nás chtělo,“ reaguje Radek Šindelář, sekretář Řídící komise pro Moravu a bývalý fotbalista Sigmy Olomouc. Podle jeho vyjádření nejspíš až do telefonátu s reportérem Seznam Zpráv netušil, že je v něčem problém.

Tak si ho pojďme v jednoduchosti vysvětlit a situaci načrtnout:

Funkční postupový klíč Mol Cupu vypadá takto:

Z 1. kola za účasti druholigistů postoupí 42 týmů.

Ve 2. kole se přidá 12 účastníků I. ligy. Kolo tedy hraje 54 týmů, z nichž 27 postoupí.

Ve 3. kole se přidá 5 týmů, které Česko reprezentují v evropských pohárech. Kolo tedy hraje 32 celků.

Na 4. kolo jich zbude 16, na čtvrtfinále 8, semifinále 4 a pak už se vytříbí finálová dvojice.

To se jeví celkem jasně.

Problém je v tom, že v 1. kole Mol Cupu nebylo nalosováno 42, ale 43 dvojic. Jeden postupující tedy bude jaksi navíc.

Zmatky vznikly zejména kvůli tomu, že je zvykem, aby v prvním kole hrály druholigové týmy, zatímco prvoligisti naskakují až v kole druhém. Jenže druholigistů teď není 16, ale 14. A prvoligistů nikoli 16, ale 18.

Navíc se letos zrušilo pohárové předkolo, takže do 1. kola byly zařazeny týmy, které v předkole uspěly loni.

„První kolo Mol Cupu mají organizačně na starosti Řídící komise pro Čechy a Řídící komise pro Moravu. V české části pavouka jsme na to zareagovali. A prvoligové Pardubice, které s tím neměly problém, byly nalosovány už do 1. kola poháru. Co vím, tak Zbrojovka Brno to na Moravě odmítla. A oni to její místo v 1. kole chybně zaplnili někým jiným, podle mě je tam navíc Vyškov. A teď to nevychází. Já na to Moravu upozorňoval, bohužel, nezareagovali, tak teď je z toho taková situace. Příští týden kolegovi Šindelářovi zavolám, jeden moravský postupující bude muset být vyškrtnut, je tam navíc,“ říká Martin Drobný ze strahovského ústředí FAČR.

„Zbrojovka je prvoligová, tak přece nemůže hrát první kolo. My tam měli políčka pro Opavu nebo Karvinou, ale ty nesestoupily, zůstaly v první lize. Tak jsem ta políčka zaplnil podle rozpisu,“ opakuje si svou mantru o políčcích Radek Šindelář.

První kolo poháru už bylo rozehráno 11. srpna, kdy postoupily týmy SK Beskyd Frenštát pod Radhoštěm a FC Slovan Rosice. Dnes je na programu duel Spartak Soběslav - MAS Táborsko. Další zápasy jsou v rozpisu o víkendu. Velká porce moravských zápasů by se pak měla odehrát zejména 25. a 26. srpna.

Do herního plánu už zasáhl koronavirus, kvůli pozitivně testovaným fotbalistům musely být odloženy duely Kosmonosy - Aritma a Letohrad - Chrudim.

Navíc platí, že i týmy z nižších soutěží musejí mít pro střetnutí s celky z první a druhé ligy testy na covid-19, FAČR na jejich proplacení přispívá z padesáti procent - více zde.

Hypoteticky může nastat i situace, že některý zápas nebudou kvůli koronaviru schopny sehrát oba celky. Kdyby pak kvůli tomu nepostupoval ani jeden z nich, vyřešilo by to problém se špatným nasazením týmů do prvního kola soutěže.

Reklama

Doporučované