Hlavní obsah

Slepičím trusem proti sociálnímu kontaktu. Švédský Lund bojuje po svém

Foto: Profimedia.cz

Švédský Lund je největší univerzitní město v zemi.

Reklama

Když to tam bude páchnout, nepřijdou lidé. Tím se řídí švédské město Lund před svátkem svaté Valpurgy, během kterého především studenti slaví v přilehlých parcích. Po trávě rozeselo slepičí trus.

Článek

„Lund by se mohl stát epicentrem šíření koronaviru,“ vysvětlil počínání města Gustav Lundblad, tamní předseda městského výboru pro životní prostředí. Poslední dubnový den se ve Švédsku slaví Valpuržina noc, obdoba českého pálení čarodějnic. Do parku tak vyrazí celé město, především studentstvo, slavit.

Lund se ale kvůli obavám z šíření viru odhodlal ke svérázné akci. Pohnojil trávník slepičím trusem, aby odradil studenty a mladé lidi od trávení svátku venku. „Pach se asi neudrží jen v parku, mohl by se šířit i městem. Cílem však je udržet lidi mimo Městský park,“ dodává Lundblad.

„Sedět během Valpuržiny noci v parku, který páchne po slepičincích… nebude příjemná záležitost,“ napsal starosta Lundu Philip Sandberg na svůj facebookový profil. Ten vedle zdravotní prevence zmiňuje druhý pozitivní účinek, a to, že v budou mít v Lundu „v létě opravdu krásný Městský park“.

Stejná pozitiva zmiňuje i Gustav Lundblad. „Pohnojíme trávník. No, a bude to páchnout, takže nebude úplně milé sedět tam s pivem v ruce.“

Lund je největší švédské univerzitní město. Studenti tradičně vyrážejí od odpoledne na piknik do parku, kde jsou až do noci a slaví. Letos však, vedle slepičího trusu, vyrazí park „blokovat“ i policisté s bezpilotními letouny.

Akce okolo Valpuržiny noci nelze ve Švédsku zrušit jako ostatní kulturní akce. Svátek je totiž víceméně spontánní, a politici tak přistoupili k jinému řešení. Navíc ale političtí reprezentanti vyzvali Švédy, aby letos oslavy vynechali.

V zemi je více než 20 tisíc potvrzených případů covid-19, více než 2 a půl tisíce lidí na nemoc zemřelo.

Švédsko nemá tak přísná karanténní opatření jako zbytek evropských států. Vydalo se cestou „kolektivní imunity“ a většina škol i podniků zůstává stále otevřená. Vláda však doporučuje lidem omezit sociální kontakt a vyzývá k dodržování hygienických pravidel.

Ve strategii skandinávská země vytrvává, na rozdíl třeba od Velké Británie, od začátku a stále. Tamní epidemiolog Anders Tegnell se těší velké popularitě.

Reklama

Doporučované