Hlavní obsah

Slevy na jízdném přivedou do vlaků a autobusů kontrolory. Ale ani tak není vyhráno

Ministerstvo dopravy se chystá kontrolovat „mrtvé duše“ v hromadných dopravních prostředcích.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za studenty a seniory doplácí stát 75 procent ceny z jízdenky. Nehrozí, že bude platit i za pasažéry, kteří vůbec nepojedou?

Článek

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let už skoro týden platí ve veřejné dopravě čtvrtinovou cenu za jízdné.

Podle nařízení, které v březnu schválila Babišova tehdejší vláda, uhradí zbylých 75 procent dopravcům stát. Doplatí částku za pasažéry, které dopravci vykáží.

Skutečně uhlídá, aby platil jenom za ty, kteří opravdu pojedou?

„Ten systém potenciál ke zneužití má," říká Ondřej Polanský, odborník na dopravu z České pirátské strany. "Respektive tam není žádný systémový kontrolní mechanismus kromě namátkové kontroly,“ dodává.

Ministerstvo dopravy s ním nesouhlasí.

Rozhovor s Miroslavem Vykou, šéfem Svazu cestujících ve veřejné dopravě.Video: Seznam Zprávy

Právě ministerstva totiž dopravci už od roku 2010 posílají žádosti o kompenzaci slev u komerčních spojů. Má prý proto fungující aplikaci, která hlídá, zda jde u jízdenek vhodné uznat slevu, a vypočítá částku.

Na druhou stranu vlastně resort potvrzuje, že kontroly namátkové budou.

„Budeme vysílat kontrolory. Ti budou přímo v dopravních prostředcích na základě prodaných jízdenek ze slev kontrolovat cestující, kteří tuto slevu mají,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Fyzické kontroly ale nemusí být vždy účinné. Například na železnici je prakticky nemožné obejít všechny cestující .

„Víme všichni, že České dráhy například prodávají jízdenky, které platí celý den na konkrétní trasu, ne na daný spoj. Zkontrolovat by se tak museli všichni pasažéři v daný den na jedné trase. A ani to neznamená, že by bylo vyhráno,“ vysvětluje Ondřej Polanský, že s kontrolou to může být složité. Odborník Pirátů navíc připomíná, že dopravce může říct, že si cestující zakoupil jízdenku a tu pak nevyužil.

Samo ministerstvo potvrzuje, že v minulosti už pokus o zneužití kompenzace slev odhalilo.

„Ano, jeden z dopravců měl velmi podezřelou strukturu cestujících, respektive záznamy o prodaných jízdenkách. Nebyl schopen věrohodně vysvětlit, jak mohla chyba vzniknout,“ řekla Rezková s tím, že v tomto konkrétním případě slevy nevyplatilo.

Reklama

Doporučované